Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(INTERVIU) Secretul succesului la Corvinul Hunedoara. Dan Bobouțanu: „Muncă, seriozitate şi profesionalism”

Că adevărată-i vorba din bătrâni, că omul sfințește locul, așa și o echipă în jurul căreia au fost sădite valorile muncii, seriozității și profesionalismului, nu avea cum să nu performeze și să nu dea o bucurie locului, comunității hunedorene, care de la Ioan Andone, Michael Klein, Romulus Gabor sau Dorin Mateuț nu a mai trăit atât de tumultuos precum în acest sezon, când Corvinul Hunedoara, pentru prima dată în istorie, a ajuns în finala Cupei României.

Astăzi ne-am propus să discutăm despre prezentul și viitorul Corvinului Hunedoara cu Dan Bobouțanu, ceasul elvețian al Hunedoarei, care după fotbaliști și antrenor, în percepția noastră dar și a celor mai mulți hunedoreni este cel care a gândit strategia Corvinului.

Apuseni Info: Felicitări echipei și antrenorului pentru rezultatele recente extraordinare dar și municipalității care susține Corvinul Hunedoara. Sunteți un cunoscut iubitor de fotbal, fost jurnalist sportiv și evident unul din cei care au gândit strategic actuala formă a Corvinului modern. Care este cheia performanțelor recente ale Corvinului? Care sunt ingredientele secrete ale Corvinului modern?

Dan Bobouțanu: Munca, seriozitatea şi profesionalismul. Încă de când am început acest proiect, în vara anului 2021, am stabilit clar etapele care sunt de parcurs, modalităţile prin care trebuie parcurse şi am căutat cele mai bune soluţii pentru fiecare pas în parte. Aşa cum aţi spus, am fost jurnalist sportiv şi cred că ştiu foarte bine cum s-a clădit Corvinul lui Mircea Lucescu în 1978 – 1979, cum s-a menţinut Corvinul lui Jackie Ionescu, apoi cum a început decăderea clubului şi cum a dispărut, practic, la un moment dat, fotbalul din municipiul Hunedoara. Toate acestea s-au petrecut sub ochii mei, ca simplu jurnalist sportiv şi hunedorean iubitor al Corvinului. Am încercat să-l salvăm, mai întâi împreună cu Mihai Leu, prin 2010, când am reuşit să reînfiinţăm un club local de fotbal. Administraţia locală de la acea vreme, mai ales din perioada 2012 – 2016, a eşuat lamentabil. Şi încerc să fiu elegant când folosesc cuvântul „lamentabil”, pentru că vechiul club ajunsese la datorii de vreo 80 de miliarde de lei vechi şi fusese dezafiliat de Federaţie pentru salariile neplătite ultimului antrenor al echipei de seniori.

Aşadar, am văzut şi cum se construieşte corect, dar şi erorile care pot duce la distrugerea unui astfel de proiect. Ca orice hunedorean, am ales varianta de a construi

În 2016, împreună cu regretatul Gelu Simoc (cel care a contribuit din plin la apariţia Corvinului modern, aducându-l, mai întâi, pe Radu Nunwieller la Hunedoara, apoi pe Mircea Lucescu şi pe Florea Dumitrache), am repornit de la zero şi am înfiinţat Clubul Sportiv Hunedoara. Din 2016 până în 2021 nu au existat resursele necesare relansării clubului la un nivel mai ridicat de performanţă. În 2016, când am devenit eu primar, vistieria locală era goală şi nu găseam bani nici pentru iluminatul public. Între timp am redresat situaţia. În 2021, cu sprijinul lui Ioan Andone şi al mai multor iubitori ai Corvinului, am recuperat „brandul” Corvinul, apoi, cu sprijinul lui Bogdan Apostu, l-am convins pe Florin Maxim să vină la Hunedoara iar, mai departe, povestea se cunoaşte. Performanţele recente ale Corvinului i se datorează lui Florin Maxim şi echipei sale. Îmi place să cred că şi noi, echipa administrativă a oraşului, am avut o contribuţie.

Apuseni Info: V-ați calificat în finala Cupei României, o performanță uriașă pentru oraș și echipă. Cum credeți că trebuie abordat acest meci decisiv, în calitate de iubitor de fotbat și susținător al Corvinului? Cât de importantă e tăria psihicului înaintea unui astfel de meci și cât de doritori sunt hunedorenii pentru primul trofeu din istoria clubului?

Dan Bobouțanu: În ce priveşte planurile de joc şi toate celelalte detalii, nu le cunosc. Şi nici nu am ţinut să le cunosc vreodată. Am încredere deplină în Florin Maxim şi în echipa sa. A demonstrat de atâtea ori că este un antrenor de clasă. Noi, ca simpli suporteri, îl abordăm cu inima. Energia pozitivă transmisă de public spre teren a avut mereu un rol important. Şi jucătorii şi antrenorul au spus că publicul le-a fost de mare ajutor, mai ales la meciurile cu CFR şi Voluntari. Noi, suporterii, sper că vom fi în număr cât mai mare la Sibiu, pe 15 mai.

Apuseni Info: Sumar, cum a decurs călătoria Corvinului din ligiile inferioare până astăzi și cum ați reușit să securizați brandul echipei?

Dan Bobouțanu: În 2016, odată cu înfiinţarea noului club sportiv, am înscris echipa în Liga a IV –a. Am fost nevoiţi să o luăm, practic, de la zero. În primul sezon nu a avut drept de promovare. După al doilea sezon, CS Hunedoara a promovat în Liga a III-a. Între 2016 şi 2020 am reuşit să stabilizăm şi chiar să consolidăm situaţia financiară a bugetului local astfel încât să putem susţine o echipă care să aibă ca obiectiv promovarea în Liga a II-a. M-am consultat cu Ioan Andone şi cu domnul Remus Vlad şi am stabilit o strategie pentru sport. Apoi am discutat cu Bogdan Apostu, hunedorean şi el, fost jucător al Corvinului. Pe 7 iulie 2021, într-o conferinţă de presă, prezentam proiectul noului Corvinul, împreună cu Bogdan Apostu, Decebal Gheară şi Florin Maxim. Am spus atunci că obiectivul era promovarea în Liga a II-a în următorii doi ani. Pe 4 septembrie 2021, am organizat un eveniment de amploare la Hunedoara: „Fotbal Centenar Corvinul”. După mai bine de 20 de ani, în tribunele bătrânului nostru stadion reuşeam să adunăm peste 7.000 de spectatori. În seara acelei zile, printr-o licitaţie de tricouri (ideea lui Ioan Andone), reuşeam să strângem banii necesari recuperării mărcii FC Corvinul 1921 Hunedoara. Nu am putut-o folosi în sezonul 2021 – 2022 din cauză că echipa fusese deja înscrisă cu vechea denumire în competiţie, dar conta mai puţin pentru că, în tribune şi nu numai, toată lumea striga „Hai Corvinu’!”. Brandul aparţine acum municipalităţii şi au fost luate măsuri de precauţie inclusiv din punct de vedere juridic astfel încât să nu mai ajungem vreodată în situaţia de a-l pierde. Odată cu recuperarea mărcii „FC Corvinul 1921” au început să revină şi suporterii pe stadion în număr din ce în ce mai mare.

În ce priveşte parcursul, am fost aproape să reuşim promovarea la finele sezonului 2021 – 2022, după un parcurs perfect, fără nicio înfrângere, dar am pierdut un singur meci, manşa secundă a barajului de promovare, la Baia Mare. Am continuat cu Florin Maxim, pentru că ştiam prea bine că este cea mai bună alegere, mai ales după câte demonstrase deja în acel prim sezon. În sezonul 2022 – 2023 am promovat. Bucuria a fost imensă pentru toată lumea. Cred că se mai găsesc şi acum pe Internet imagini cu terenul de la Hunedoara invadat de suporteri.

Apuseni Info: Ce ne puteți spune despre viitorul stadion din Hunedoara?

Dan Bobouțanu: Dacă nu am fi avut o legislaţie a achiziţiilor publice atât de permisivă, astăzi ar fi trebuit să-i vedem măcar structura de rezistenţă ridicată. Dar, cum legea achiziţiilor publice permite tot felul de amânări peste amânări, abia în această perioadă se derulează licitaţia pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de proiectare şi execuţie. Este un demers al nostru început în 2017, care a ajuns acum la Compania Naţională de Investiţii. CNI derulează licitaţia şi se va ocupa, mai departe, de următoarele etape. Sunt şase ofertanţi, fiecare în asociere cu câte 10 – 15 subcontractori (nici nu mai ştiu exact), deci sunt foarte multe documente de analizat. Totuşi, am motive să cred că în vara acestui an se va stabili câştigătorul. Proiectarea tehnică va dura doar 6 luni, pentru că avem deja un Studiu de Fezabilitate cu elemente de PT elaborat, iar execuţia va trebui să dureze 22 de luni.

În ce priveşte oportunitatea, numărul foarte mare de spectatori prezenţi la meciurile cu FCSB (în 2021) CFR şi Voluntari, dar şi faptul că FC Corvinul este echipa din Liga a II-a cu cea mai mare medie de spectatori la partidele disputate acasă, spun destule. Să nu mai vorbim despre faptul că întreg judeţul Hunedoara nu are, la ora actuală, un stadion modern, care să poată găzdui atât meciuri de fotbal cât şi alte evenimente, concerte, de exemplu.

Apuseni Info: O întrebare care stă pe buzele fanilor Corvinului este următoarea: În următorul sezon va putea promova Corvinul în liga I din punct de vedere legal?

Dan Bobouțanu: Da, pentru că se schimbă forma de organizare a clubului din club de drept public în club de drept privat, având Primăria, Consiliul Judeţean şi o societate comercială din subordinea Primăriei ca asociaţi. Se depun documentele necesare la Federaţie (dacă, nu cumva, au şi fost depuse, nu ştiu sigur) şi aşteptăm confirmarea din partea Comitetului Executiv al FRF.

Apuseni Info: Poate este și momentul lui Florin Maxim de glorie, un antrenor tânăr, plin de dorință de muncă dar și de performanțe. Cum ar fi fost astăzi Corvinul fără Florin Maxim?

Dan Bobouțanu: Greu de imaginat aşa ceva. Dacă nu l-am fi avut pe Florin Maxim, probabil c-ar fi trebuit să-l clonăm şi să-i aducem măcar clona la Hunedoara. Revenind la întrebare, probabil că am fi reuşit, cu emoţii, să accedem în Liga a II-a, dar nu cred că ne-am fi calificat nici în play-off-ul Ligii a II-a şi nici în fazele superioare ale Cupei României. Florin Maxim este principalul artizan al performanţelor sportive ale Corvinului de astăzi. Noi ne străduim să-i asigurăm mereu o fundaţie solidă pe care să poată construi.

Apuseni Info: Unii specialiști din fenomen spun că dacă astăzi Corvinul ar fi fost în Liga I juca în play off. Ce părere aveți?

Dan Bobouțanu: Nu ştiu dacă ar fi fost în play-off, dar cu siguranţă că, la început de sezon şi-ar fi propus ca obiectiv acest lucru. Aşa cum la începutul sezonului actual echipa şi-a marcat pe calendar data de 15 mai 2024 – ziua finalei de Cupă. Şi eu îmi aduc acum aminte de multe sprâncene ridicate, în toamna anului trecut, când am declarat public că-mi doresc ca FC Corvinul 1921 Hunedoara să joace finala Cupei României. Într-un fel, e ca la şcoală: dacă îţi propui să obţii nota 10, ai şanse să reuşeşti, iar dacă nu reuşeşti, „scoţi” un 9.00 sau un 9.50. Dacă îţi propui să iei doar nota 7, ai toate şansele să obţii doar un 5 şi să rămâi în mediocritate. Nimănui nu-i place mediocritatea. Eu o detest, de-a dreptul.

Cine a fost aproape de echipă în ultimii ani și cine a pus cărămizi la performanțele Corvinului, exceptând fotbaliștii și antrenorul? (puteți nominaliza pe orice inclusiv sponsori)

Dan Bobouțanu: E greu de făcut o astfel de enumerare. Mai ales după momentul 4 septembrie 1921, dublat în octombrie 2021 cu prezentarea documentelor oficiale prin care s-a recuperat brandul Corvinul, numărul celor care au dorit să sprijine Corvinul a tot crescut. Mi-e teamă să nu uit pe cineva şi astfel să îl nedreptăţesc. Mă întorc însă la momentul „licitaţiei de tricouri” din seara zilei de 4 septembrie, când Mircea Rednic a făcut o super-figură, licitând singur pentru propriul tricou, majorându-şi singur miza şi, până la urmă, cumpărându-l cu 10.000 de euro. Ioan Andone, după ce s-a dat peste cap cu o bună parte din organizarea evenimentului, după ce a şi cheltuit bani frumoşi pentru asta, a donat şi el 5.000 de euro. Eu şi consilierii locali din echipa mea am cumpărat tricoul lui Ioan Andone cu 12.000 de euro. Preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor, împreună cu Costel Avram şi parte a consilierilor judeţeni au cumpărat tricoul lui Michael Klein cu 8.000 de euro. Cosmin Nicula a dat pentru tricoul lui Romulus Gabor tot 8.000 de euro. Lista donatorilor e ceva mai lungă, dar nu foarte lungă. Pe ea se regăsesc şi doi foşti jucători ai Corvinului din generaţii mai „tinere” – Mario Babarţi şi Marian Dinu, şi Asociaţia Suporterilor Corvinişti – care a donat 1.100 de euro, dar şi vreo doi simpli suporteri care au donat direct în contul special creat la CS Hunedoara încă de la momentul publicării unui comunicat în acest scop, pe 2 septembrie parcă era, fiecare oferind cât a putut, 50 de lei, 250 de lei. Apoi au mai fost şi simpli simpatizanţi care ori au licitat pentru tricorui, ori au donat, pur şi simplu sume cuprinse între 1000 de lei şi 1500 – 2000 de euro. Ca să revin la întrebare, clubul are o echipă administrativă foarte redusă, dar e la fel de inimoasă şi de implicată ca şi echipa de fotbal. Le mulţumesc lor, în primul rând, dar şi tuturor sponsorilor care ni s-au alăturat în ultimii doi ani.

Apuseni Info: Un gând de final fotbaliștilor Corvinului și suporterilor înainte de ultimele meciuri din ligă dar mai ales înainte marii finale.

Dan Bobouțanu: Jucătorii să facă la maximum tot ce le spune Florin Maxim, iar suporterii Corvinului să nu se dezmintă: mai ales după ultimele meciuri, ni s-a dus vestea-n ţară că suntem trup şi suflet alături de echipă. Şi aşa vom fi şi la Sibiu.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *