Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cetatea Mălăiești, din Sălașu de Sus, un monument istoric superb, în drum spre Retezat

foto: Discover Hunedoara

Cetatea Mălăiești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Mălăiești, comuna Sălașu de Sus, județul Hunedoara, România.

„În drum spre Munții Retezat, în comuna Sălașu de Sus, se află un monument istoric fascinant, iar zidurile s-au păstrat până în zilele noastre. E Cetatea Mălăiești și se numără printre cele mai importante atracții turistice din Țara Hațegului. Micuța cetate din piatră atrage oricui atenția, fie că vorbim despre turiștii care vin special pentru a o vizita, fie drumeților care doresc să admire minunile naturii din Parcul Național Retezat.

La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Național Retezat. Fortăreața medievală se află poziționată între două văi, pe un deal stâncos. Din DN 66, în localitatea Ohaba de sub Piatră, virăm dreapta, către Retezat. După ce străbatem localitățile Sălașu de Jos și apoi Sălașu de Sus, ajungem în satul ce poartă numele cetății. Panotajul către cetate ne face să virăm la stânga, pe o străduță, printre casele zvelte, de munte, iar după aproape un kilometru și jumătate ajungem în parcarea amenajată lângă turnul cetate. Amplasamentul colinar al cetății face din aceasta să pară un protector al întregii comunități. Telescopul instalat în turnul cetății transformă vechea așezare într-un veritabil observator astronomic.

Cetatea Mălăiești a fost ridicată de cnejii din Sălașu de Sus, la sfârșitul secolului al XIV-lea. A fost o fortificație de apărare împotriva familiilor rivale din zonă și putea ține piept unor atacuri mai ușoare. A fost construită de către familia Sărăcin, nobili care stăpâneau domeniile din zona Sălașului de Sus.

În a doua parte a secolului al XVI-lea au mai fost ridicate patru bastioane în formă poligonală și a fost supraînălțat turnul. A rezultat un adevărat palat. De-a lungul timpului, însă, mare parte s-a distrus, astfel că a rămas în picioare până astăzi doar turnul-donjon.

Cetatea de la Mălăiești este bijuteria Țării Hațegului. În Hunedoara istoria este la ea acasă. Să o respectăm, să o apreciem!” arată cei de la Discover Hunedoara.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *