Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(INTERVIU) Alexandru Livescu: În câțiva ani, Măguri Răcătău va fi o stațiune turistica în adevăratul sens al cuvântului

Măguri-Răcătău este una dintre cele mai frumoase comune ale României, o comună de munte cu un potențial turistic uriaș. În ultimii patru ani, comuna a recuperat din punct de vedere al modernizării, poate ultimii 20 de ani în care nu s-a făcut prea mare lucru, iar Alexandru Livescu, primar în exercițiu, este „vinovat” pentru această revitalizare.

I-am luat un interviu dlui. primar Livescu pentru a afla cine este omul Alexandru Livescu, ce a făcut, ce face și ce va face pentru Măguri Răcătău.

Apuseni Info: Cine este omul din spatele primarului? Cum v-ați descrie celor care încă nu vă cunosc?

Alexandru Livescu: Buna ziua. In spatele primarului, este Alexandru Livescu, medic veterinar cu o activitate de peste 20 de ani in domeniu. Sunt un om caruia ii place frumosul, autenticul si care iubeste muntii si oamenii. Am 52 de ani si candidez pentru un nou mandat de primar al comunei Maguri-Racatau din partea Partidului Social Democrat. Natura meseriei mele a facut sa fiu in permanenta legatura cu oamenii, de aceea spun ca sunt cel care cunoaste cel mai bine necesitatile si nevoile lor, nevoi legate in primul rand de infrastructura si posibilitatea de a putea vinde produsele obtinute in gospodaria proprie la adevarata lor valoare.

Apuseni Info: Care au fost principalele realizări din actualul mandat, pentru comunitatea dumneavoastră?

Alexandru Livescu: La preluarea mandatului am constatat ca destul de putin din domeniul public era intabulat, adica nu existau acte de proprietate. Am intabulat 2 scoli, un camin cultural, pasunatul comunal de la Dobrin si drumurile comunale, vicinale si satesti, in total 45 de obiective intabulate.

Din bugetul local am reusit sa achizitionam un buldoexcavator, sa renovam cladirea primariei la interior, am izolat termic garajul in care stationeaza masinile compartimentului S.V.S.U, pentru a avea rezervoarele pline cu apa si iarna. Am achizitionat o masina 4×4 cu 7 locuri pentru transportul elevilor, deoarece exista un traseu in care microbuzele scolare nu pot ajunge, indeosebi in sezonul rece.

Am reusit sa obtinem statutul de „Statiune Turistica de Interes Local”, am elaborat Strategia de Dezvoltare a comunei pentru perioada 2021-2027, fara de care nu putem depune proiecte pentru finantare.

A fost extinsa reteua de apa in satul Maguri si satul Muntele-Rece.

S-a depus documentatia pentru stema comunei, plata taxelor si impozitelor locale se poate face acum si electronic prin POS.

In acesta perioada am semnat contracte de finantare cu O.C.P.I. Cluj si avem 3 sectore cadastrale, cate unul in fiecare sat al comunei, la care sunt terminate lucrarile si depuse la O.C.P.I.

Din padurea comunala s-a valorificat prin vanzare, masa lemnoasa catre populatia comunei la preturi modice, lucru care nu s-a facut in trecut.

In anul 2021 am obtinut o finantare de 560.000 ron, pe calamitati pentru repararea drumului Curba Mina-Paltinei si portiuni de drum Negruta.

In colaborare cu GAL Napoca Porolissum am organizat in comuna cursuri gratuite pentru infiintarea de Puncte Gastronomice Locale, la care am avut peste 60 de cursanti, urmeaza cursurile de Ecocondotionalitate unde sunt inscrisi 98 de cursanti.

De asemenea, am semnat un acord de colaborare cu Consiliul Judetean Cluj in anul 2022 pentru realizarea PUG-ului pantru comuna Maguri-Racatau. Mai avem un acord de colaborare cu CERT Transilvania pentru constructia unui teren de sport la Scoala Gimnaziala Maguri-Racatau si un acord cu Serviciul de Ambulanta Cluj pentru un punct de lucru in comuna. Suntem in faza de obtinere a autorizatiei de functionare.

Apuseni Info: Ce vă determină să candidați pentru un nou mandat de primar? Care este viziunea dumneavoastră pentru viitorul comunității?

Alexandru Livescu: Am proiecte la care am semnat finantarea, unele in derulare, este normal sa vreau sa le vad finalizate. Prin ce am facut, am deschis portile pentru depuneri de alte proiecte.

Cred cu tarie ca in cativa ani, aceasta comunitate va fi o Statiune Turistica in adevaratul sens al cuvantului, in care, pe langa Autoritatea Local sa fie si localnicii actorii principali prin locuri de cazare oferite, puncte gastronomic locale, activitati recreative, drumetii.

Apuseni Info: Câte proiecte v-au fost finanțate prin programe naționale tip – PNDL 1 și 2, Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” sau PNRR – fonduri europene?

Alexandru Livescu: Eu am preluat fraiele comunei in anul 2020. Mi-ar fi placut sa continui proiecte depuse pe PNDL 1, PNDL 2 sau pe alte surse de finantare, dar fie nu au fost depuse sau au primit raspuns ca fiind neeligibile.

In trei ani si jumatate de la depunerea juramantului am depus urmatoarele proiecte:

  • PNI-Anghel Saligny Modernizare Drumuri Comunale si Drumuri de Interes Local in Comuna Maguri-Racatau. A fost semnata finantarea si contractul de executie. Proiect in derulare. Valoare 2.000.000 euro.
  • PNRR C10 Reabilitare Cladiri Publice. Reabilitare Camin Cultural Muntele-Rece. Semnata finantarea, autorizatia de constructie obtinuta, suntem in faza de licitatie pentru contractul de executie. Valoare 381.000 euro.
  • PNRR C15 Dotarea cu Mobilier si Echipamente Electronice,Laborator de Fizica-Chimie, Matematica,TIC si Echipamente Sportive pentru toate cele 3 scoli din comuna. Semnata finantarea, suntem in faza finala a licitatiei. Valoare 325.000 euro
  • POC(Programul Operational Competivitate) Dotarea cu Echipamente Electronice a Scolilor din Comuna Maguri-Racatau. Tablete pentru toti elevii, laptop-uri pentru toate cadrele didactice, 6 table inteligente, videoproiectoare si ecrane in toate salile de clasa si sistem de videoconferinta. Implementat. Valoare 79.000 euro
  • AFIR- Montarea de Panouri Fotovoltaice la Primaria Maguri-Racatau si Scoala Gimnaziala Maguri-Racatau. Proiect depus. Valoare 50.000 euro
  • AFM- Cere de finatare pe programul Rabla Plus. Valoare 24.000 euro. Asteptam deschiderea Programului Iluminat Public unde avem proiectul tehnic(P.T.)pregatit pentru Eficientizarea Iluminatului Public.
  • H.G.24/2024- suntem una din cele 40 de U.A.T.-uri comunale din jud. Cluj, din totalul de 75, in care functioneaza programul ,,Masa Sanatoasa” pentru toti prescolarii si elevii din comuna.

Total valoare proiecte: 2.859.000 euro(14.295.000 ron).

Apuseni Info: Sunteți un susținător al dezvoltării turismului în localitatea dumneavoastră și în zonă în general. Cum poate renaște comuna prin turism?

Alexandru Livescu: Vrem nu vrem, turismul vine peste noi. Comuna noastra este binecuvantata, cu o zona pitoreasca superba, relieful oferind panorame de jur imprejur odata ce ai ajuns pe culmile muntilor, paduri, vai si dealuri care isi lasa amprenta in aminitirele tuturor turistilor sau trecatorilor. Turismul consider ca va fi in viitorul apropiat printre resursele cele mai valoroase ale comunei, iar aducerea drumurilor la nivelul care ar trebui sa fie, nu poate decat sa sporeasca si mai mult acest aspect.

Avem numeroase cabane si pensiuni turistice, tineri antreprenori care investesc in cabane sau in servicii de turism, recent s-a deschis un centru pentru plimbari si drumetii cu ghid pe ATV-uri unde vara trecuta au ajuns turisti din aproape toata Europa.Sunt intentii serioase pentru deschiderea unui centru de inchiriat biciclete si de asemenea pentru un centru de echitatie. Avem trasee si obiective turistice extraordinar de frumoase:Cheile Somesului-Rece, Cheile Dumitresei, Molhasurile Capatanei, Imparatia lui Zamolxe, Manastirea de la Muntele-Rece, Varful Dobrin, Ticera Comorii.

Acestea sunt motivele care m-au determinat sa depun documentatia pentru declararea comunei ,,Statiune Turistica de Interes Local”, pentru ca avem un potential enorm la acest capitol si trebuie neaparat sa profitam de acest lucru

Mai mult, impreuna cu celelalte comune din zona Apusenilor care au statut de Statiune Turistica de Interes Local din jud. Cluj, am avut discutii pentru infiintarea unui OMD(Organizatie de Management al Destinatiei), structura prin care se aproba finantarile de la Ministerul Turismului, anul acesta fiind disponobili 445 mil. Euro.

Apuseni Info: Înainte de a fi un om politic, sunteți în primul rând o persoană atentă la tot ce este frumos și tradițional în zona dumneavoastră. Dacă ați fi gazda unor invitați, cum ați prezenta localitatea, tradițional și cultural? Ce produse specifice locului le-ați recomanda?

Alexandru Livescu: Localitatea noastra a ajuns in ultimul timp sa fie vizitata de turisti din ce in ce mai mult si trebuie mentionat, foarte multi turisti straini.

In mai multe publicatii din tara am fost denumiti simbolic ,,Acoperisul Romaniei”, satul Maguri fiind localitatea locuita permanent, la ce mai mare altitudine din Romania, intre 1250 si 1408m. Aici veneau nobili in perioada Imperiului Austro-Ungar, pentru vanatoare, relaxare si cure de ozon.

Facem parte din circuitul de competitii nationale si international de pescuit pe Somesul-Rece, o zona pitoreasca protejata si inclusa in reteaua Europeana ,,Natura 2000”

Suntem comuna cu cel mai mare numar de bovine din jud. Cluj, produsele din lapte de vaca avand un gust deosebit, datorita florei montane si retetelor mostenite din mosi stramosi de gospodinele noastre.

Apuseni Info: Cum a decurs colaborarea cu instituțiile județene și centrale, în ultimii 4 ani?

Alexandru Livescu: Din punctul meu de vedere a fost o colaborare normal si civilizata cu Consiliul Judetean Cluj, Prefectura Cluj si deconcentratele de la nivel judetean.

Apuseni Info: Ce probleme persistă în comuna dumneavoastră și ce planuri aveți pentru rezolvarea lor? Există lucruri care vă nemulțumesc sau lucruri pe care nu ați reușit să le realizați?

Alexandru Livescu: Infrastructura este problema principală. Avem o retea de 152 de km. de drumuri comunale, vicinale si satesti am incercat sa acoperim prin proiecte depuse pentru finantare, prin reparatii din bugetul local, suntem in procedura pentru deschiderea unei cariere de piatra, pentru a avea materia prima la fata locului, dar mai avem de muncit, nu se pot acoperii aceste neajunsuri in 4 ani.  

Am promis in 2020, cinci lucruri, unul nu l-am realizat, constructia unui Dispensar Uman nou si modern. Sper sa continui pentru a putea depune la C.N.I. (Compania National de Investitii), un proiect pentru un Dispensar Uman, Camin Cultural si o Piata in centrul de comuna.

Apuseni Info: Dacă ar fi să enumerați câteva principii în care credeți cu tărie, care ar fi acelea și de ce?

Alexandru Livescu: Perseverenta, respect, solidaritate, bunatate.

Apuseni Info: Aveți un mesaj pentru cetățeni?

Alexandru Livescu: Daca isi doresc lucruri bune pentru ei si comunitatea in care traiesc, sa priveasca cu impartialitate si discernamant la lucrurile care s-au intamplat in ultimii 3 ani si jumatate in comuna Maguri-Racatau si sa aleaga in functie de ce isi doresc: NE INTOARCEM UNDE AM FOST SAU MERGEM INAINTE?

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *