Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Verde peste tot la Sarmizegetusa Regia, loc încărcat de istorie și legende: Turiștii sunt așteptați!

Verde peste tot la Sarmizegetusa Regia, loc încărcat de istorie și legende: Turiștii sunt așteptați, anunță cei de la Discover Hunedoara.

„Sunteți așteptați la Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, un loc încărcat de istorie și legende” arată cei de la Discover Hunedoara

Sarmizegetusa Regia este un sit arheologic deosebit de important situat în sud-vestul României, în Munții Orăștiei, în județul Hunedoara. A fost capitala regatului dacic și un important centru politic, militar și religios în perioada sa de glorie.

Așezată pe un platou montan înconjurat de stânci abrupte, Sarmizegetusa Regia era o fortăreață naturală. Ea a fost construită în secolul I î.Hr. sub conducerea regelui Burebista și a fost extinsă ulterior de succesorii săi. Situl era organizat în mai multe zone, inclusiv o zonă sacrală cu temple și sanctuare, zone rezidențiale și fortificații.

Unul dintre elementele remarcabile ale Sarmizegetusei Regia este sanctuarul circular cunoscut sub numele de „Sanctuarul Soarelui de Andezit”, folosit pentru ritualuri și ceremonii religioase. Sanctuarul era format dintr-o serie de cercuri de piatră, probabil reprezentând fazele lunii sau ciclurile soarelui.

Regatul dacic a fost cucerit de Imperiul Roman în secolul al II-lea d.Hr., iar Sarmizegetusa Regia a fost distrusă în timpul războaielor dacice, în perioada 101-106 d.Hr., de către legiunile romane conduse de împăratul Traian. După cucerirea romană, romanii au stabilit o nouă capitală numită Ulpia Traiana Sarmizegetusa în apropiere.

Astăzi, Sarmizegetusa Regia este înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO și este considerată unul dintre cele mai importante situri arheologice din România. Atrage vizitatori din întreaga lume interesați de istorie antică și arheologie.

foto: Discover Hunedoara

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *