Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(INTERVIU) Adrian Popa: După 20 de ani nu avem modernizate și asfaltate toate drumurile din Iara și celelalte 12 sate

Apuseni Info i-a luat un interviu candidatului PSD la primăria Iara, dl. Adrian Popa, aflat la o doua candidatura consecutivă la această demnitatea publică. Vă invităm să-l cunoașteți pe dl. Popa și planurile sale de viitor pentru modernizarea comunei Iara.

Apuseni Info: Cum v-ați prezenta pentru cei puțini care încă nu vă cunosc, mai ales că sunteți la a doua candidatură la primăria Iara?      

Adrian Popa: Bună ziua. Sunt Adrian Popa, am 49 de ani si  sunt candidatul pentru funcția de primar al comunei Iara din partea Partidului Social Democrat. Pentru cei puțini care încă nu mă cunosc, aș dori să mă prezint: sunt născut și crescut în comuna Iara, fiind fiul cel mic al tâmplarului Popa Ioan, poreclit Gogonu și al Margaretei. Am plecat devreme de acasă, din locurile natale, la vârsta de 14 ani, urmând cursurile Liceului Teoretic „Mihai Viteazul” din  Turda, apoi ale Facultății de Științe Economice din Cluj-Napoca. Începând cu anul 1995 și până în luna ianuarie 2020 am fost cadru militar activ, urcând pe treptele carierei militare de la gradul de sg. maj până la cea de lt. colonel. Din acești 25 de ani de carieră militară, 17 i-am petrecut în domeniul financiar, fiind contabil șef la Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj, Unitatea Specială de Aviație Cluj și Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj, activitate financiară pe care am continuat-o, din luna martie 2021 fiind angajat la Serviciul financiar contabil din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. Sunt căsătorit cu Gabriela, având împreună un fiu, pe Alexandru.

Apuseni Info: Cât de mult v-au folosit cei patru ani de activitate în Consiliul Local Iara? Ați reușit practic să înțelegeți mai bine cum funcționează administrația locală?

Adrian Popa: Am intrat în politică în anul  2020, fiind ales în funcția de  consilier local. În cei 4 ani de mandat am reușit să acumulez o experiență vastă în domeniul administrativ și să înțeleg foarte bine funcționarea administrației locale. Experiența mea în domeniul financiar contabil și încrederea colegilor consilieri, au fost decisive pentru alegerea ca membru în două comisii de specialitate de la nivelul Consiliului Local Iara, – Comisia de Buget Finanțe și Comisia de Cultură, Sport și  Sănătate. Din calitatea de membru al celor două comisii am avut numeroase inițiative și amendamente la proiectele de hotărâri prezentate și discutate în ședintele de consiliu, acest lucru fiind evidențiat în Procesele verbale ale ședințelor care sunt publice și postate pe site-ul Primăriei Iara.

Apuseni Info: Care sunt principalele restanțe pe care le considerați că le are administrația din comuna Iara, de la primar la alți factori decidenți și ce considerați că ați putea îmbunătăți?

Adrian Popa: Din punctul meu de vedere și al al cetățenilor pe care îi reprezint principalele restanțe pe care le are Primăria comunei Iara sunt următoarele:

  • lipsa modernizării drumurilor comunale și a drumurilor interioare din comună, după 20 de ani nu avem modernizate și asfaltate toate drumurile din satul Iara- centru de comună, ce să mai vorbim de celelalte 12 sate!!
  • lipsa rețelei de apă potabilă în unele sate: Borzești, Măgura Ierii, Valea Agrișului, Ocolișel;
  • numărul redus de agenți economici din comună, problemă care duce la oferte limitate ale locurilor de muncă, de unde rezultă tendința de migrarea a tinerilor din comunitate;
  • slaba implicare a Primăriei privind susținerea fermierilor în  dezvoltarea potențialului agricol și turistic;

Pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din comuna Iara, principalul obiectiv pe care mi-l propun este implementarea cât mai       multor proiecte de dezvoltare (infrastructură rutieră, apă și canalizare, dezvoltarea proiectelor de energie verde, agricultură, turism și sănătate) prin atragerea de fonduri europene și a fondurilor de la bugetul de stat.

Apuseni Info: Ce propuneri de dezvoltare aveţi pentru Apuseni? Turismul? Mineritul mai este o soluţie viabilă? Care sunt principalele proiecte/planuri ale dumneavoastră pentru Iara?

Adrian Popa: Pentru dezvoltarea zonei Apusenilor, cred și doresc implementarea unui proiect comun de dezvoltare turistică pentru zona Iara, Băișoara și Valea Ierii, care au un potențial turistic enorm. Prin valorificarea unor trasee turistice ( Cacova Ierii-Masca-Valea Vadului-Muntele Băișorii- Valea Ierii, Cheile Borzestiului-Buru-Lungești-Ocolisel- Cacova Ierii) noi dorim să sprijinim comunitatea în dezvoltarea pensiunilor agroturistice. Aceste lucruri vor aduce în comună turiști, iar pe viitor se pot dezvolta sărbători pentru păstrarea și promovarea tradițiilor, festivaluri de muzică și alte evenimente.

Legat de problema mineritului acesta nu mai este o soluție viabilă în momentul de față, dar poate fi exploatat prin crearea unui mic muzeu al mineritului din zona Iara-Băișoara.

Principalele proiecte legate de dezvoltarea comunei Iara sunt următoarele: 

  • atragerea fondurilor europene și a fondurilor de la bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere (asfaltarea tuturor drumurilor comunale de legătură între localitatea de reședință Iara și toate cele 13 sate adiacente, realizarea de trotuare și rigole), precum și a infrastructurii rețelei de apă potabilă pentru satele menționate mai sus;
  • implicarea autorităților locale prin atragerea de investiții realizate de agenții economici, cu scopul creării locurilor de muncă, cât și sprijinirea tuturor antreprenorilor locali pentru dezvoltarea propriilor afaceri; 
  • susținerea fermierilor locali prin punerea la dispoziție a consultanților din diferite domenii cu scopul de a-și crea o piață de desfacere, pentru creșterea producției, folosirea pământului la capacitate maximă, crearea magazinelor de produse locale și susținerea lor.

Apuseni Info: Ce măsuri considerați că trebuie luate de Guvern și de administrația județeană, în toată zona Iara-Băișoara-Valea Ierii, pentru a crea premisele rămânerii tinerilor în zonă, exodul spre Cluj-Napoca și occident fiind evident?

Adrian Popa: La nivel de Guvern și administație județeană sunt implementate o serie de măsuri de dezvoltare, cît și de stimulare economică a zonelor defavorizate cum este și zona Iara-Băișoara-Valea Ierii, dar slaba implicare și pregătire a autorităților locale, duce la acest exod al tinerilor. Aici vreau să dau numai un exemplu: există Legea nr.33/1996, actualizată în 2019 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munților Apuseni, cunoscută ca și Legea Moților, dar în afară de facilitățile la energia electrică pe care le-am aprobat la nivelul Consiliului local de acum 2 ani, care facilități mai sunt acordate?

Acest fapt nu înseamnă că nu mai pot fi luate și alte măsuri pentru atragerea sau pentru rămânerea tinerilor în zona Iara-Băișoara-Valea Ierii, cum ar fi:

  • Susținerea întreprinderilor mici și mijlocii prin facilități fiscale și granturi pentru dezvoltare, pentru a crea locuri de muncă și a stimula antreprenoriatul în regiune.
  • Promovarea agriculturii și a producției locale, pentru a oferi o alternativă de carieră și un mod de viață sustenabil în mediul rural.
  • Promovarea turismului și acordarea de facilități fiscale pentru dezvoltarea de pensiuni turistice pentru  tinerii din zonă.

Apuseni Info: Ce mesaj aveți pentru locuitorii din Iara care se vor prezenta la urne în iunie?

Adrian Popa: Dragi locuitori ai comunei Iara,  cu determinare, cinste și curaj vin în fața dumneavoastră și îmi exprim dorința de a candida pentru funcția de primar al comunei și a fi în slujba dumneavoastră.

Hotărârea, experiența și ambiția de a aduce o schimbare în bine a comunității noastre, încrederea în Dumnezeu și în dorința d-voastră de prosperitate mă onorează, dorec să lucrăm împreună pentru o dezvoltare durabilă a comunei noastre. Pentru a putea realiza obiectivele propuse, vă rog să aveți încredere în MINE și în echipa de consilieri locali propuși de PSD!

Experiența și tinerețea își dau mâna pentru viitorul comunei noastre!

Experiența oamenilor din echipa de consilieri PSD IARA: Bica Radu, Todor  Dorin,  Mureșan Mirela, Vana Viorica, Gherman Eugen și Mureșan Emilia  se îmbină cu tinerețea și curajul tinerilor; Todor Darius, Berar Ovidiu, Arion Lavinia, Pop Camen, Bogătean Raluca, Chirilă Cristian,   Luca Ionuț, care sunt alături de mine pentru a vă reda încrederea și speranța pentru o viață mai bună.

În 9 iunie vă cer să aveți curajul de a vota pentru schimbarea în BINE  a comunei noastre!

Fiecare vot contează în construirea viitorului comunității noastre!

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *