Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Tradiții și obiceiuri de FLORII, de nunta urzicilor

Duminică, 25 aprilie, credincioșii ortodocși și cei greco-catolici sărbătoresc Floriile – Intrarea Domnului în Ierusalim.

De astăzi, se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

TRADIŢII DE FLORII – Obiceiul Lăzărițelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a omenirii. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară.

Potrivit unor TRADIŢII DE FLORII, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut. Pe drum, însă, lazăr se urcă într-un copac de unde cade şi moare. Potrivit legendei, Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor pe care le făcea mama sa acasă. Tocmai de aceea, există obiceiul ca de FLORII femeile să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

TRADIŢII DE FLORII – ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane.

Ramură de salcie sfinţită era utilizată şi în scopuri terapeutice. Oamenii înghiţeau matisori de pe ramură de sălcie, pentru a fi feriţi de diferite boli. Bătrânele se încingeau cu salcia ca să nu le mai doară spatele. Există şi obiceiul ca părinţii să-şi lovească copiii cu nuieluşa de sălcie, când veneau de la biserică. Credeau că aşa vor creşte sănătoşi şi înţelepţi.

TRADIŢII DE FLORII – superstiţii

  • Se spune că astăzi nu este bine să te speli pe cap, pentru că vei albi. Cei care totuşi vor să o facă trebuie să folosească apă sfinţită
  • Se spune că cel care se împărtăşeşte în Duminica Floriilor are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune.
  • Tot acum se poate mânca peste, deşi suntem în plin post al Paştelui, fiind zi de dezlegare.
  • O altă denumire dată sărbătorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru că în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.
  • În ajun de FLORII, fetele nemăritate fierb busuioc în apă, la miezul nopţii, iar cu aceasta se spala pe cap şi apoi o toarnă la rădăcina unui par înflorit. În acest mod, se zice că în scurt timp îşi vor întâlni alesul inimii. Obieciul spune că totul trebuie făcut înainte de ivirea zorilor, pentru că altfel vor albi de tinere.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *