Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Aer de primăvară la UTCN. Dan Micu, despre viitorul universităților: „Trebuie să trecem la dimensiunea internațională”

Profesorul Dan Micu, în cadrul conferinței „Viitorul universităților tehnice“ organizată vineri, 25 aprilie 2024, alături de profesorii Mircea Miclea și Attila Simo, a declarat că universitățile din România trebuie să treacă de la dimensiunea locală și națională la cea internațională

„Trăim într-o dinamicitate fantastică și Henri Coandă zicea `viitorul se clădește cu fiecare pas`, chiar dacă pașii sunt mici, pașii sunt ignorați, sau pașii sunt luați în râs. Și eu am zis, chiar dacă se întâmplă asta, noi să încercăm să construim viitorul astăzi, nu mâine, și să mergem mai departe. Mi-a plăcut și am citit asta pe undeva `doar nu toată lumea o să știe să danseze pe muzica viitorului!`, așa că noi să ne pregătim să dansăm pe muzica viitorului, să învățăm de pe acum să dansăm pe muzica viitorului.

Ca profesor foarte serios și cercetător, după ce am primit invitația (nota redacției – la conferință) m-am apucat și am studiat și m-am bazat pe: În primul rând pe expertiza pe care am obținut-o în cei 25 de ani de carieră didactică și de cercetare, plus faptul că am avut cercetare și predare în Statele Unite, China și multe universități din Europa, apoi al doilea punct am zis, hai să mă uit pe niște strategii pe care Uniunea Europeană le-a făcut în ultimii ani pentru dezvoltarea cercetării, educației și așa mai departe și al treilea pas pe care l-am făcut, am întrebat colegii din universitate, și din universitatea noastră și din alte universități din străinătate, `domnule ce părere ai, te rog scrie pe whatsapp trei chestii despre viitorul universității`

Le-am luate toate și le-am pus într-un document, de 30 de pagini, pe care pentru cei interesați o să-l distribui la un moment dat, sunt lucruri foarte interesante pe care le-am scris.

Văd UTCN a viitorului, ca un inginer, ca un radio cu trei butoare secundare și un buton principal – de on/off. Un buton ar fi calitatea educației – diversificarea ofertei educaționale, conlucrarea cu mediul economic, butonul calității cercetării și al treilea buton, cel al globalizării, internaționalizăii care e un punct extrem de important, o dimensiune fantastică. Universitățiile nu mai pot rămâne la dimensiunea locală, nici la regională, nici la cea națională, trebuie să trecem la dimensiunea internațională iar butonul de on/off sunt oamenii universității, începând de la studenți, asistenți, profesori și până la cadrele auxiliare care lucrează pentru noi” a declarat prof. univ. dr. Dan Micu.

Profesorul Dan Micu a mai precizat și că în America și în Occident cei din cercetare-dezvoltare și din industrie se implică în curriculumul universitar, pe când în România mai puțin: „Ce am văzut în alte universități și ce nu este la noi? Implicarea celor din cercetare-dezvoltare, din industrie în programa școlară, în curriculumul universitar. Nu numai să vină să dea idei, dar să vină și din 14 cursuri, patru să le țină ei, cu mine prezent și cu interacțiune și cu debate, dar să vină ei să le țină. Asta n-am văzut-o la noi, dar se practică în Statele Unite, unde vine partea regională. Asta înseamnă să creăm o punte mai sustenabilă între noi“, a declarat profesorul Dan Micu în cadrul conferinței.

Aer de primăvară la UTCN.

Conferința a avut loc cu o lună înainte ca la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) să se desfășoare alegerile pentru funcția de rector, funcție la care Dan Micu ar urma să candideze, potrivit surselor Apuseni Info – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca intră într-o nouă eră? În prologul competiției pentru rectorat, prof. Dan Micu câștigă o bătălie importantă.

Cine este prof. univ. dr. ing. Dan Doru Micu?

Este dublu liciențiat – Energetica Industriala – (media 9,92) – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1998) și Matematică – (media 9.52) – Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (2003)

  • Profesor universitar – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Inginerie Electrica Cursuri predate: Metode Numerice, Complemente de Matematici, Electromagnetics (eng.);
  • din 2019 – profesor – Beijing Jiatong University, International School of Renewable Energy, Beijing, China Cursuri predate: Electromagnetics; Photovoltaic Technologies; Cercetare: Energy Efficiency
  • În dreptul cv-ului său profesional mai putem trece – Fulbright Fellow –University of Florida, Electrical and Computer Engineering, Gainesville, USA Curs predat: Electromagnetic Fields; Cercetare: Lightning protection

De asemenea, trebuie amintită și activitatea managerială din fruntea EnTReC | Energy Transition Research Center, centru care a desfășurat proiecte importante și generoase pentru UTCN.

Loading

1 thought on “Aer de primăvară la UTCN. Dan Micu, despre viitorul universităților: „Trebuie să trecem la dimensiunea internațională”

  1. Doamne ajuta! Este nevoie de un aer nou, altfel sunt pline universitatile de nepotism, mediocritate si lipitori pensionabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *