Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cristina Vlaicu: Munții Apuseni, o perlă prea puțin șlefuită a turismului românesc!

Cristina Vlaicu, președintele TSD Huedin și candidată la Consiliul Local Huedin este totodată iubitoare de munte și mai ales de tradițiile zonei Munților Apuseni, zonă cu un patrimoniu cultural bogat, cu o istorie de secole, o zonă în care românismul a rezistat în ciuda vicisitudinilor istoriei. Cristina face un apel pentru promovarea și evidențierea bogățiilor diversificate din Apuseni și a ospitalității locuitorilor.

„Munții Apuseni sunt o perlă prea puțin șlefuită a turismului românesc! Peisajele montane, pădurile dese și satele autentice se împletesc armonios conturând tabloul pitoresc al acestei zone. Tradițiile locale sunt bogate și variate, de la dansurile populare la meșteșugurile specifice locurilor; de la produsele tradiționale la unitățile de cazare cu specific zonal.

Însă, în ciuda acestor aspecte, de ce ignorăm bogățiile culturale și naturale ale Munților Apuseni? De ce promovarea acestor zone este tratată cu superficialitate?

Comparativ, zona Maramureșului se axează mult mai mult pe conservarea tradițiilor autentice și pe crearea unor experiențe de călătorie care să reflecte bogățiile culturale și gastronomice. Fiind printre județele fruntașe în ceea ce privește atestarea produselor tradiționale, se mai remarcă și prin participarea la numeroase programe și târguri de specialitate.

Sub marca „Bun de Maramureș”, Consiliul Județean susține și încurajează participarea în cadrul programului „FoodChains 4 Europe” (Lanțuri alimentare pentru Europa). Potrivit surselor WWF, o importantă organizație de mediu din lume, s-a implementat un proiect de livrare a produselor alimentare HNVF (Zone agricole cu valoare naturală ridicată) în grădinițele particulare din Baia Mare.

Promovarea unităților de cazare, organizarea de târguri și atestarea produselor a ajutat la dezovoltarea comunităților de producătorii și la susținerea economiei locale din zona Maramureșului.

Revenind la zona Munților Apuseni, care are un potențial semnificativ de exploatare turistică, consider că este necesară implicarea tuturor unităților administrative, dar și a producătorilor locali, pentru promovarea și evidențierea bogățiilor diversificate și a ospitalității locuitorilor. Toate acestea ar duce la creșterea economică a regiunii, dar și la conservarea patrimoniului cultural și natural al unei zone atât de deosebite!” arată președintele TSD Huedin, Cristina Vlaicu.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *