Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) La PUȘCAT de PAȘTI: Munții Apuseni se cutremură de sunetul țevilor de carbid

În Țara Moților, în fiecare an, de Paşti, se derulează un obicei specific zonei. ”Puşcatul cu carbid” se practică în tot Postul Paştelui, dar mai ales în Săptămâna Mare şi, în special, în Noaptea Învierii.

Puşcatul cu carbid are că şi semnificaţie alungarea răului pentru a întâmpina Învierea Domnului şi este practicat din generaţie în generaţie de tineri, care se adună, mai ales în Noaptea Învierii, pentru a marca această sărbătoare.

Și în acest an, obiceiul a fost repetat atât în Țara Moților cât și în Țara Moților Crișeni.

În Roșia Montană se pregătesc peste 100 kg de carbid, 30 ţevi de 3-4 lungime amplasate pe dealul din apropiere, apă, cauciucuri pentru a întreţine focul toată noaptea şi multă voie bună, care să ţină până dimineaţa. La miezul nopţii, se puşcă toate ţevile în acelaşi timp, astfel că senzaţie şi zgomotul te cutremură până în adâncul sufletului.

sursă video: G Square

Dacă străbateți noaptea în această perioadă, Bradul și Țara Moților Crișeni, Abrudul, Buciumul, Roșia Montană, Cîmpeni, Albac sau alte localități de pe valea Arieșului, o să observați pe dealuri focuri de tabără și o să auziți bubuituri puternice care vestesc Învierea Domnului și se crede că alungă spiritele rele.

sursă video: Claudiu Burde Klausmusic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *