Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cetatea Blidaru, o bijuterie a ingineriei antice: Lângă cetate se aflau cartiere mari cu terase tăiate în trepte, legate între ele prin drumuri

Situată pe dealul Blidaru, lângă satul Costești, comuna Orăștioara de Sus, la o altitudine de 705 m, cetatea are deschidere atât înspre Valea Mureșului, cât și spre Grădiștea Muncelului. A avut un rol pur militar și este cea mai impresionantă fortificație de acest gen din zona Munților Orăștiei. A fost construită în secolul I î.Hr. pentru a proteja Sarmizegetusa Regia împotriva cuceririi romane.

Fortificația a fost ridicată în două etape. În primă etapă a fost construită incinta dinspre est, de forma unui patrulater neregulat. La colțuri au fost realizate 4 turnuri patrulatere, dintre care turnurile 3 și 4 sunt exterioare perimetrului cetății, iar turnurile 1 și 2 sunt parțial cuprinse în zid. În faza a doua a fost construită cetatea II, mult mai cuprinzătoare, înglobând și prima incintă.

În afara ruinelor fortăreței, vizitatorii pot vedea una dintre marile cisterne de alimentare cu apă păstrate din vremea dacilor. Aceasta este situată pe coasta dealului, la o mica distanță de zidul incintei inferioare. Construcția de forma unui paralelipiped, cu pereții tencuiți cu nisip, cărămidă și var, are o capacitate de aproape 200 metri cubi și era alimentată cu apa unui izvor, printr-o conductă de lut ars.

1 thought on “Cetatea Blidaru, o bijuterie a ingineriei antice: Lângă cetate se aflau cartiere mari cu terase tăiate în trepte, legate între ele prin drumuri

  1. Istoricii spun că este foarte probabil că, în perioada migrației popoarelor barbare, proto-românii trăiau în astfel de grupuri ascunși între păduri și între dealuri și organizați pentru autoapărare. Aceasta, spre analiza celor care mai vântură pe Internet (astăzi tot mai des, organizat?) teoria că românii au venit în România din sudul Dunării după cucerirea Transilvaniei de către triburile maghiare (de la cine? … sau o țară atât de atrăgătoare, încât au dorit să o ocupe, nu era locuită?).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *