Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia

𝐅𝐨𝐭𝐨: 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐮𝐭̦𝐚𝐧

Parcul de Sculptură Monumentală a fost înfiinţat în anul 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori. Cele mai multe lucrări au fost realizate după 1979, în cadrul „Simpozionului Naţional de Sculptură”, care s-a desfăşurat în perioada 1979 – 1985.

În cele șapte ediţii ale simpozionului au fost realizate 70 sculpturi monumentale, semnate de 57 de autori, 56 din România (dintre care zece din Arad) şi unul din Ungaria.

Printre lucrările de mari dimensiuni existente, unele aparţin cunoscutului artist român George Apostu, unul dintre cei mai valoroşi sculptori ai secolului trecut, importanţa operei sale fiind semnalată pentru prima oară de Ionel Jianu: „𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒 𝐴𝑝𝑜𝑠𝑡𝑢 𝑎𝑝𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑎 𝑢𝑛𝑢𝑙 𝑑𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑖̂𝑛𝑧𝑒𝑠𝑡𝑟𝑎𝑡̧𝑖 𝑢𝑟𝑚𝑎𝑠̧𝑖 𝑎𝑖 𝑙𝑢𝑖 𝐵𝑟𝑎̂𝑛𝑐𝑢𝑠̧𝑖 𝑖̂𝑛 𝑠𝑐𝑢𝑙𝑝𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑟𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑒𝑎𝑠𝑐𝑎̆.”

Printre artiștii care au lucrări de artă expuse în Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia se mai numără Dumitru Șerban, Mihai Păcurar, Constantin Doichiță, Dumitru Paina, Sava Stoianov, Gheorghe Iliescu Călinești, Mihai Borodi, Marcela Branea, Ana Zoe Pop, Mihai Istudor, ș.a.

sursă: Centrul Cultural Judetean Arad

𝐅𝐨𝐭𝐨: 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐮𝐭̦𝐚𝐧
𝐅𝐨𝐭𝐨: 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐮𝐭̦𝐚𝐧
𝐅𝐨𝐭𝐨: 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐮𝐭̦𝐚𝐧
𝐅𝐨𝐭𝐨: 𝐂𝐨𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐮𝐭̦𝐚𝐧

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *