Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Păulian, un sat arădean care păstrează atmosfera de odinioară

Păulian (Gosd, Govojdia, Livada în perioada comunistă: 1952-1996) a avut prima atestare documentară în 1552. Păulian este un sat în comuna Buteni.

În timpul Primului Război Mondial satul de azi Păulian se numea Govoșdia (sau Govojdia). Denumirea Păulian a fost adoptată de localnici în anul 1919, în cinstea și în memoria colonelului Constantin Păulian (general post-mortem), căzut la datorie pe aceste locuri la 17 aprilie 1919, într-o ambuscadă organizată la o trecere peste un pod de un grup local de anarhiști fideli lui Kun Bela și condus de un oarecare Vass din Sebiș1 . În același an localnicii au cerut ca numele generalului post-mortem Păulian să fie atribuit satului, ceea ce s-a și petrecut. În epoca comunistă satului i se schimbă numele în Livada, derivat din activitatea economică principală a localității, una predominant agrară, pomicolă cu preponderență. După 1989 localnicii au cerut cu insistență revenirea la numele Păulian, ceea ce s-a și întâmplat.

Satul este amintit ca parohie încă din anul 1652. Nu se știe dacă biserica parohială din secolul al XVII-lea, construită în mod sigur din lemn, este sau nu este cea menționată în 1755 de episcopul Sinesie Jivanovici al Aradului. La 25 noiembrie 1779 parohia obține aprobare pentru construirea unei noi biserici de lemn, care la anul 1783 a fost sfințită, hramul ei rămânând cel vechi. În 1906, în locul ei se construiește actuala biserică din zid (cărămidă și piatră), care este târnosită în anul 1970 de episcopul Teoctist Arăpaşu (1962-1973). Din anul 1976 până în prezent preot paroh este Traian Pui.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *