Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Poiana ascunsă din Apuseni, vizitată de turiști din toată lumea: Este ca un orășel cu peste 100 de mutături

Poiana Călineasa este foarte asemănătoare cu zona Padiș din Munții Apuseni: păduri infinite de conifere, pășuni superbe, arbori izolați, mutăturii și animale ce pasc liber. În zona Padiș din vestul Apusenilor predomină oile iar în Călineasa vacile și caii.

Merită neapărat sa urci până aici pentru a te bucura de priveliști spectaculoase cu animale libere ce anima locul. Poți sa te rogi în bisericuța de pe vârful muntelui. Gasești de cumpărat de la localnici fructe proaspete, ciuperci și preparate din lapte.

  • este situată la 1.300 metri altitudine în Munții Bihorului, din partea centrală a Apusenilor.
  • din această poiană se văd văile Ordâncușa și Gârda Seaca din bazinul hidrografic al Arieșului Mare.
  • în acest sat de vară cu aproape 100 de colibe oamenii vin doar vara. În lunile aprilie și mai pornesc cu animalele din satele apropiate Ghețari, Casa de Piatră, Hănăşeşti, Poiana Horea, Ocoale, Stânişoara spre această poiană.Rămân aici pentru a avea în veghe animalele până la începutul toamnei, în septembrie.
  • în Poiana Călineasa, ca în aproape toate regiunile montane, colibele sunt toate din lemn și cu aceeași arhitectură. Înăuntru lor sătenii și-au adus doar cele necesare traiului peste vară. Dovadă că omul poate trăi atât de simplu și nepretențios.

Ce se vede jur de imprejur?

M-tii Vladeasa, Vf.Gaina, Vf.Bihor Fantenele, Saua Babei

Cum ajungeți?

Gârda de Sus(DN75) – Cheile Ordâncușei DC750 (după iesirea din cheile Ordancusei, pe culme, pe drumul ce duce în satul Ocoale și la peștera Scarisoara) in dreapta se face un drum asfaltat, ce duce in Poiana Călineasa.

1 thought on “Poiana ascunsă din Apuseni, vizitată de turiști din toată lumea: Este ca un orășel cu peste 100 de mutături

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *