Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Neurochirurgul Ștefan Florian, în top 5 mondial: „Întâi am arătat ce pot face. În profesia asta nu te naști talentat, nu te naști cu bisturiul în mână!”

Profesorul clujean Ioan Ștefan Florian, primul neurochirurg român în top 5 mondial, a explicat într-un interviu acordat Agerpres care este secretul succesului său.

Prin extrem de multă muncă. Întâi am arătat, am muncit, n-am ieșit întâi cu realizările, n-am cerut întâi și pe urmă să primesc. Întâi am dăruit, am făcut foarte mult și apoi, sigur, am avut unele pretenții.

În 2012 am reușit să obținem o finanțare de la Ministerul Sănătății prin care am modernizat blocul operator, am făcut cinci săli de operații, ceea ce a însemnat un salt deosebit. Dotarea a fost atunci la nivel de 2012. După 15 ani de eforturi și rugăminți am obținut și un CT în interiorul clinicii. Asta s-a făcut după mii și mii de cazuri reușite, oameni care au plecat de aici mulțumiți, oameni care au plecat de aici cu lacrimi în ochi, mulțumindu-ne pentru ceea ce am făcut. Și nu am ieșit să strigăm, să ne batem cu pumnul în piept că n-avem una, că n-avem alta, ci am încercat să ne descurcăm. Sigur că am avut întotdeauna și un sprijin local, dar am făcut și eforturi materiale personale ca să am.

Instrumentarul neurochirurgical, microchirurgical inițial pe care l-am avut mi l-am cumpărat eu, ca să pot face performanță. Când n-am avut microscop, mi-am cumpărat lupe cu cele mai mari măriri din Canada și am început să dezvolt microchirurgia. După aceea au venit microscoapele, după aceea au venit dotările. Întâi am arătat ce pot face. Iar în profesia asta nu te naști talentat, nu te naști cu bisturiul în mână. Aud acum diverse voci, sunt doi neurochirurgi la București care spun că n-au unele și altele și că pleacă, părăsesc, că ei nu mai suportă. Eu am trăit vremurile în care, înainte de Revoluție, am operat la 4 grade Celsius în sala de operație; când am deschis calota, din cauza frigului ieșeau aburi. Dar acolo se punea problema de viață și de moarte. Îmi înghețau mâinile, dar nu m-am uitat că mi-e frig, ci m-am dus mai departe.

Nimeni nu se naște neurochirurg, nimeni nu poate spune că știe tot. Și cu atât mai puțin cineva care a terminat specializarea acum trei ani, să spună că face operații care nu pot fi făcute nicăieri în țară… Operații de 12-14 ore. Dar și eu am făcut. Primul meu anevrism a durat 11 ore; acum, datorită experienței pe care o am, dacă durează mai mult de 35 de minute înseamnă că e ceva rău, foarte rău. Diferența dintre 11 ore și 35 de minute înseamnă experiență”, a spus Ștefan Florian.

Florian a fost ales anii trecuți vicepreședinte Vice-President at Large al Federației Mondiale de Neurochirurgie (World Federation of Neurosurgery-WFNS).

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *