Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Scărița-Belioara, rezervatie geo-botanică din Muntele Mare cu vârfuri înalte, în forma de turle 

Scărița-Belioara este o rezervatie geo-botanică din masivul Muntele Mare, Munții Apuseni, pe teritoriul comunelor Ocoliș și Poșaga din județul Alba, la limită cu județul Cluj, cu vârfuri muntoase înalte, sub forma de turle (Colțul Bleantului, Piatra Belii, Vârful Negrilii) și cu numeroase peșteri (Coșul Boului, Peștera fără Fund, Peștera Roșie, Peștera Lungă, Peștera Călugărului, Peștera lui Filip, Peștera Colțului Rotund etc).

Rezervația cuprinde „Șesul Craiului” situat pe un platou calcaros la peste 1350 m altitudine, în continuare pădurea de pe muntele Scărița, precum și spectaculoase abrupturi ce străjuiesc obârșiile Văii Belioara (afluent al Văii Poșăgii), cu pereți verticali, tancuri, vâlcele, brâne și creste ascuțite. Are o suprafață de 47,7 ha și adăpostește multe specii rare de plante și animale.

Inițiativa punerii sub protecție a zonei a avut-o Alexandru Borza, încă din anii ’20 ai secolului al XX-lea.

Cum se ajunge?

Căi de acces: pe drumul național Turda-Câmpeni DN 75 până la Poșaga de Jos, de unde se continuă pe drumul comunal DC 42 până la Poșaga de Sus, iar de acolo, pe Valea Belioarei, până la marginea nordică a satului și în continuare pe o potecă.

sursă video: Алексей Пойкерок

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *