Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Iezerul Ighiel, oază de relaxare și sănătate în Munții Trascăului: Lacul carstic Ighiu este perla rezervației!

Aria naturală se află în partea estică a Munților Trascăului, în locul de formare al văii Ighielului, la o altitudine cuprinsă între 900 și 1.276 m, are o suprafață de 20 ha, pe teritoriul administrativ al comunei Ighiu, satul Ighiel.

Aria protejată este inclusă în situl de importanță comunitară – Trascău și reprezintă un lac de baraj natural format în calcare jurasice, pe o bază de roci eruptive; un platou calcaros cu mai multe doline și peșteri, fragmentat de cursul mai multor pâraie; înconjurat de culmi cu vârfuri de până la 1.276 m înălțime (Vârful Serghii), pășuni și fânețe.

Lacul carstic Ighiel este situat în Munții Trascăului la altitudinea de 925 metri, are o suprafață de aproximativ 5,5 ha și o adâncime de 8,5-9 metri, fiind încadrată de munți cu altitudini de până la 1300 de metri. A fost declarat rezervație complexă, împreună cu pădurea tampon din jur în anul 1969.

Pe unele hărți apare și ca lacul carstic Ighiu și este situat în zona unui platou calcaros cu numeroase doline, numit Ciumerna, un punct de plecare în drumeții spre Peștera Bisericuța (sub vârful Brăieșului), spre valea Găldiței și spre cabana din minunatele chei Întregalde, după vreo trei ore de mers.

sursă video: Discovering Nature with Marius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *