Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Barajul Drăgan-Floroiu, aer puternic, brazi uriași, faună bogată și lacul dintre Vlădeasa și Buteasa

Barajul Drăgan (sau Floroiu) este un baraj artificial, terminat în anul 1987, care permite retenția apelor râurilor Drăgan și Sebeșel, fiind amplasat imediat în aval de confluența celor două râuri. Apa lacului este folosită pentru producerea de energie electrică, pentru atenuarea viiturilor și pentru irigați.

Barajul din beton în arc a fost terminat în 1987, are o înălțime de 120 m, iar lungimea coronamentului este de 424 m. Lacul de acumulare, în condiții normale are o suprafață de 292 de hectare și 112 milioane mc de apă.

Pădurea de brazi și liniștea apei din lac formează o stare de spirit aparte, un întreg, iar împreună cu privirea ta ai putea simți cum plutești, cum fiecare parte a corpului și a minții te îndrumă să visezi la infinit…De sus, Barajul Drăgan-Floroiu este ca un nai gigant de beton supus forțelor puternice ale râului Drăgan și Sebeșel. Dacă la suprafață, apa este limpede, am putea spune de o liniște totală, la adâncime, lacul exercită presiuni incredibile asupra plăcilor de beton și piatră ale barajului.

Lacul de acumulare Drăgan se află la 25 de km de la drumul E60 dacă se intră de la Bucea și la 20 km dacă se intră între Ciucea și Poieni.

sursă video:
furulevi FPV
sursă video: Florin Coraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *