Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cum se va dezvolta comuna Negreni în următorii patru ani?

Viitorul comunei Negreni este clădit în baza unor proiecte concrete, menite să îmbunătățească viața tuturor locuitorilor săi. Este vorba de proiecte vizionare, adaptate unei comunități a mileniului III. Aceste proiecte se bazează pe o viziune europeană fidelă principiilor creștin-democrate ale părinților fondatori ai Uniunii Europene, care, cu toții, au reprezentat curentele de gândire ale Partidului Popular European, din care face parte PNL. De aceea, la alegerile din 9 iunie, PNL propune atât echipa câștigătoare la alegerile locale, cât și candidații care vor câștiga alegerile pentru Consiliul Județean și pentru Parlamentul European.

Clujul are norocul să fie reprezentat la Bruxelles de vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Daniel Buda. Europarlamentarul clujean conduce filiala județeană a PNL și s-a remarcat drept un luptător puternic pentru drepturile fermierilor români. Azi, locuitorii din Negreni primesc subvenții mai mari și datorită muncii îndârjite depuse de Daniel Buda.

În calitate de președinte al PNL Cluj, europarlamentarul clujean îl susține pe Dorin Manea pentru un nou mandat de primar în Negreni. Împreună, Dorin Manea și Daniel Buda formează echipa care va aduce în comună proiecte utile tuturor harnicilor locuitori ai frumoasei comune de pe Valea Crișului Repede.

Iluminat public ecologic

Primarul Dorin Manea a de marat procedurile pentru obți nerea unei noi finanțări, pentru creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public în comuna Negreni. Fondurile provin de la Administrația Fondului de Mediu – Guvernul României. Acest proiect cuprinde peste 300 de corpuri noi de iluminat. Ele vor fi amplasate în satul Prelucele, în număr de cca. 70, iar restul, de cca. 250, pe străzile secundare din Bucea și Negreni. Va fi rezolvat și iluminatul public în tot cătunul „Culmea Bucii”

O Primărie modernă

Noul mandat va însemna și finalizarea construirii și dotării sediului Primăriei în comuna Negreni. Proiectul este cuprins în lista sinteză pentru finanțare la Compania Națională de Investiții – Fonduri de la Guvernul României. În prezent, amplasamentul obiec tivului este predat către Compania Națională de Investiții București, conform H.C.L. nr. 49/26.11.2021. Au fost depuse la dosarul investiției următoarele documente: Expertiza tehnică nr. 664/39/20.09.2022; Documentația tehnică faza D.A.L.I. nr. 103/2021, Documentația tehnică faza D.T.A.C. la proiectul nr. 103/2021; Autorizația de construire nr. 40/01.02.2024 și Documentația tehnică, faza Proiect Tehnic și detalii de execuție nr. 002/2024; proiectul a intrat în procedura de evaluare, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici și obținerea finanțării. Finanțarea, licitația și execuția vor fi realizate exclusiv de către Compania Națională de Investiții. Abia după terminarea lucrărilor obiectivul va fi repredat către Consiliul Local Negreni.

Echipa condusă de Dorin Manea a preferat ca, în mandatul 2020 – 2024, să ceară mai multe fonduri pentru modernizarea școlilor și grădinițelor din comună. Și aceasta pentru că, în Negreni, viitorul copiilor este mai important decât confortul funcționarilor publici, aflați în slujba cetățeanului. Însă, după modernizarea sistemului de clădiri educaționale din Negreni, este timpul pentru a finaliza și noua clădire a Primăriei.

Rețea eficientă de canalizare

Înființarea rețelei de canalizare vacuumată în localitățile Negreni și Bucea, în lungime de aprox. 28 km, este un nou proiect aprobat pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Valoarea contractului se ridică la 5,2 milioane euro. Această rețea de canalizare este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a comunei și pentru atragerea unor noi investitori în Negreni și Bucea. Cererea de finanțare a fost înregistrată în platforma Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) sub nr. AS – 2116/11.02.2022.

„Am obținut toate avizele necesare, cu excepția avizului de la Agenția de Mediu. După obținerea acestuia, vom încărca întreaga documentație în platformă și sperăm că în cel mai scurt timp posibil vom semna contractul de finanțare”, spune primarul Dorin Manea.

El spune că acest proiect va fi completat cu o inițiativă legată de extinderea rețelei de alimentare cu apă și canalizare vacuumată și pe străzile secundare din Negreni și Bucea, care, din motive independente de voința primarului, nu au putut fi incluse în noul proiect. Totuși, echipa PNL a identificat fonduri de la Agenția Fondului de Mediu – Guvernul României. Cel de-al doilea proiect, în valoare de cca 2,2 milioane euro, a fost depus on-line în data de 05.04.2024, înregistrat cu nr. ACEP01202461300001. ”A fost primul proiect depus pe județul Cluj și pe România; așadar, sperăm ca evaluarea să fie pozitivă și să semnăm cât mai repede contractul de finanțare”, mai spune Dorin Manea.

Rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale

Una dintre marile provocări legate de Munții Apuseni este reprezentată de dezvoltare unei rețele inteligente de distribuție de gaze naturale. În comuna Negreni, echipa lui Dorin Manea a găsit soluția. Este vorba de un proiect depus pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – fonduri de la Guvernul României. ”Având în vedere faptul că magistrala de gaz va trece și prin comuna noastră, partea de N-V, împreună cu comuna Ciucea, jud. Cluj, și comuna Sâg, județul Sălaj, am înființat un parteneriat și am depus Cererea de finanțare înregistrată în platforma MDLPA sub nr. AS-4345 / 13.04.2022. Fiecare comună a depus documentația pentru rețeaua proprie, dar în magistrală va fi proiectată o singură stație de distribuție pentru toate cele trei comune”, precizează Dorin Manea.

Noi drumuri modernizate

Un proiect important pentru comuna Negreni este reprezentat de modernizarea în continuare a rețelei de drumuri. Un nou proiect întocmit de echipa PNL a lui Dorin Manea vizează turnarea a 22 km de asfalt. Proiectul a fost depus spre finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – fonduri guvernamentale – înregistrat în platforma MDLPA sub nr. 137693/03.11.2021, în valoa re totală de 29.447.207,42 lei. ”Asfal tarea acestor drumuri se va realiza după finalizarea alimentării cu apă și a proiectelor de canalizare cu vacuum, conform cerințelor Programului de finanțare „Anghel Saligny””, mai spune Dorin Manea

Bazin de înot în Negreni

Unul dintre elementele care va completa seria de investiții din Negreni este reprezentat de un bazin de înot. Pentru construirea lui, Dorin Manea a solicitat finanțare prin Compania Națională de Investiții – Fonduri de la Guvernul României. Cererea a fost înregistrată în lista sinteză sub nr. 10483/18.03.2021. ”Un astfel de bazin de înot este benefic atât pentru tinerii din comună, cât și pentru susținerea dezvoltării turismului”, afirmă Dorin Manea.

Echipamente digitale pentru biblioteca din Negreni

Un alt proiect vizează transfor marea digitală a bibliotecii din comuna Negreni. ClujDigitalHub@ BibliotecaTa, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga”, Cluj și alte 32 de comune din județ, este un proiect finanțat prin PNRR, Componenta C7. Transformare digitală. Prin acest proiect se va dota Biblio teca Comunală Negreni cu echipa mente informatice noi, pentru a deveni hub de dezvoltare a competențelor digitale.

Consorțiul administrativ pentru dezvoltare

Comuna Negreni s-a numărat printre primele din țară care au utilizat avantajele oferite de conceptul de consorțiu admi nistrativ. Prin Legea nr. 387/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/ 2019 privind Codul administrativ, precum și pentru completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, în vigoare de la 15.12.2023, au fost introduse ca entități de utilitate publică și cu personalitate juridică ,,consorțiile administrative” (art. 89 și urm.). Prin aceste modificări, se deschide perspectiva rezolvării unor situații care nu au fost cuprinse într-un cadru juridic clar până acum, în care zone întregi au accesul dificil sau diferențe de dezvoltare.

În temeiul noilor prevederi, primarul Dorin Manea a inițiat, împreună cu specialiștii din domeniu, o ,,notă conceptuală”, pentru modernizarea, asfaltarea drumurilor și îmbunătățirea eficienței serviciilor publice, după cum urmează:

  • Drumul „Ghermin”, care face legătura dintre DN1, comuna Negreni, spre Bogomir, Valea Ostenii – comuna Sâg – și se conectează cu drumul județean DJ 191D asfaltat de către Consiliul județean Sălaj; acest demers poate conecta și drumurile adiacente din cătunele Râturi și Bogomir la drumul principal, care ar putea fi preluat în administrare de către Consiliul Județean Cluj, respectiv Consiliul Județean Sălaj.
  • Drumul ,,Culme” – Valea Săcăturii -Tusa care face legătura dintre DN1, comuna Negreni – comuna Sâg – și se conectează cu drumul asfaltat din localitatea Tusa; acest demers poate conecta și drumurile adiacente (spre Valea Negrii și Căprăfoi) din comuna noastră, precum și cătune din comuna Borod și comuna Bratca la drumul principal, care ar putea fi preluat în administrare de către Consiliul Județean Cluj, respectiv Consiliul Județean Bihor. Acest drum interferează pe limita a 4 comune, punând în valoare un obiectiv al întregii zone: Mănăstirea de la Piatra Craiului, ridicată în peste 20 de ani de către obștea condusă de către protosinghel Antonie Flore.
  • Drumul DN1 – Bucea- DJ108 Bihor – drum Fabrică- Culmea Bucii care aparțin de comuna Negreni cu legătura spre Valea Sărăcelului– comuna Bulz – acest demers poate conecta și drumurile adiacente din cătunele Poniță (Bucea), Păltiniș (Negreni) la drumul principal, care ar putea fi preluat în administrare de către Consiliul Județean Cluj, respectiv Consiliul Județean Bihor. Acest drum interferează pe limita a 4 comune, punând în valoare un obiectiv al întregii zone: Crucea de pe Culme, ridicată de credincioșii Parohiei Bucea, prin preotul paroh Mircea Dejeu.
  • Drumul ,, DN1 – Neportoc (Negreni) – drum asfaltat – Comuna Bulz cu legatură spre Valea Sărăcelului – comuna Bulz – acest demers poate conecta și drumurile adiacente din cătunele Fața Popii (Negreni), Mihancea (Negreni), la drumul principal, care ar putea fi preluat în administrare de către Consiliul Județean Cluj, respectiv Consiliul Județean Bihor.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PNL – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240015

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *