Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Prima femeie primar din Transilvania a fost aleasă în Apuseni, într-un sat rămas fără bărbați

arhiva foto

Prima femeie primar din Transilvania a fost aleasă în 1907 în comuna Scărișoara (actual în județul Alba) din Munții Apuseni, datorită faptului că aproape toți bărbații plecaseră din Scărișoara, fie în România, fie în America.

Ziarele vremii, Gazeta Transilvaniei din Brașov și publicațiile Contemporanul și Universul din București, au scris despre celebra primărița de la Scărișoara dar fără a-i menționa numele. Arhivele nu au păstrat informații suplimentare despre numele primăriței sau activitatea acesteia administrativă ci au menționat doar că era „o nevastă harnică și vrednică, de numai 24 de ani”.

„Cetim prin foi că bărbații locuitori din comuna Scărișoara (ținutul Câmpenilor), încetul cu încetul au luat toți bățul pribegiei și s-au dus care încotro. Unii în România, alții în America. Cel din urmă a fost birăul, care și-a lăsat și el vatra părintească și a plecat. În Scărișoara acum nu mai sunt bărbați, numai niște moșnegi, copii și schilav. Și cum satul nu se poate să rămână fără birău, femeile, după o înțelegere avută între ele, au ales de birău pe o nevastă harnică și vrednică, de numai 24 de ani. Ci-că autoritățile administrative îs tare mulțumite cu femeia purtătoare de slujba bărbatului, căci își împlinește cinstit slujba”, scria la acea vreme ziarul Tribuna.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *