Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Lacul Ştiucii, faună şi floră ca-n Deltă, un rai piscicol pentru amatorii de ştiucă, şalău, somn, crap sau caras!

Lacul Ştiucii este o arie protejată de interes naţional, situată în comuna Fizeşu Gherlii, satul Săcălaia. Ştiuca, specia piscicolă dominantă a lacului, a dat rezervaţiei această denumire. Lacul, este un lac natural de apă dulce aflat pe un substrat de sol sărat, unde regăsim specii piscicole precum ştiuca, şalăul, somnul, crapul şi carasul sau păsări din speciile lişiţă, presură, stârc cenuşiu, etc.

Acest mediu a favorizat dezvoltarea unei biodiversităţi de faună şi floră aproape similară ca număr de specii cu cea din Delta Dunării, Lacul Știucii fiind singurul lac din România pe luciul căruia se dezvoltă plaurul (insule plutitoare acoperite cu stuf). 

Legendele lacului

Conform jurnaliștilor de la Monitorul de Cluj, mai multe legende sunt legate de lac: „Uneori, toamna, cand apa se răcește brusc, viețuitoarele lacului se ridică la suprafață, pentru a suplini deficitul de oxigen din apă. Aceasta „apariție” este însoțită de un puternic iz de sulf ce se degajă de pe fundul apei. Fenomenul durează câteva zile, prilej pentru vânătorii de mituri care se posteaza la pândă, așteptând ivirea vietăților monstruoase ce sălășluiesc în lac.

Legenda spune că, într-un anumit loc de pe fundul lacului, s-ar găsi o poartă spre altă emisferă, sau spre alte lumi, ezoterice. Ciudate vietuitoare ale lacului, balauri ce scuipa foc și miros a pucioasă păzesc aceasta poarta, amintind de străjerii mitici ai Lumii de Dincolo. Viețuitoare monstruoase, dispariții de persoane, o cale spre alte lumi, fenomene ciudate, fac din Lacul Sacalaia un Loch Ness al Transilvaniei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *