Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Statisticile nu sunt întotdeauna corecte atunci când pariezi: sporturi pe care trebuie să le urmărești live atunci când vrei să pariezi

Utilizarea statisticilor și a analizei video în sport a început în anii ’90, printre primele sporturi care au utilizat aceste informații numărându-se fotbalul și tenisul. În 2024, datele statistice sunt prezente în toate sporturile, atât în cele individuale, cât și în cele colective, fiind folosite inclusiv de către agențiile de pariuri. Printre altele, acestea le utilizează pentru a calcula probabilitățile de câștig și cotele pentru evenimentele pe care le oferă pariorilor.

La calcularea cotelor, casele de pariuri țin cont și de alte elemente, precum marja, care să le confere un avantaj. Aceasta este reflectă în fiecare pariu sau joc de noroc, acordându-i operatorului un profit garantat la fiecare rundă sau bilet. Pariorii trebuie să verifice astfel de elemente, care le pot influența interpretarea corectă a probabilității de câștig.

Operatorii de pariuri le oferă pariorilor, printre alte avantaje, precum ofertele promoționale, așa cum este oferta Admiral bonus fără depunere, și acces la statisticile asociate evenimentelor pe care se poate paria. Pariorul beneficiază de opțiunea de a consulta statisticile înainte de plasarea biletului cu pariurile selectate, cât și în timpul vizionării meciurilor pe care a pariat. De cele mai multe ori, statisticile oferă informații utile pariorilor, însă, în anumite cazuri, dat fiind faptul că sporturile sunt imprevizibile, este mai bine ca pariorii să urmărească live partidele.

Cât de mult pot influența statisticile rezultatul unui meci?

Analiza performanțelor jucătorilor, evidența rezultatelor individuale și colective, colectarea de date asociate evenimentelor sportive și cotele calculate de către operatorii de pariuri reprezintă niște indicatori utili pentru pariori. În baza acestor date, pariorul își poate forma o părere despre posibilitatea producerii anumitor rezultate, însă, acest lucru este valabil îndeosebi în cazul sporturilor individuale.

Cele mai ilustrative exemple în ceea ce privește faptul că statisticile nu reprezintă totul pentru pariori sunt cele ale Campionatelor Europene de Fotbal din 1992 și 2004. În primul caz, la finalul competiției, campioana europeană a devenit Danemarca, echipă care nici măcar nu se calificase la respectiva ediție EURO. Luând locul Iugoslaviei, reprezentativa daneză a învins în finală reprezentativa Germaniei, una dintre favoritele statisticilor, cu 2 la 0.

Însă, în ediția EURO 2004, Grecia a trecut în sferturi de Franța, în semifinale de Grecia, iar în finală de Portugalia, cu același scor, 1 la 0, adjudecându-și primul titlu continental din istorie. Un alt exemplu provine tot din fotbal, din ediția 1950 a Cupei Mondiale, care s-a desfășurat într-un format axat pe grupe și, în care, pe tabloul final au mai rămas Brazilia, Spania, Uruguay și Suedia.

După ce Brazilia a învins Suedia cu 7 la 1 și Spania cu 6 la 1, iar Uruguay a făcut 2 la 2 cu Spania și a învins greu Suedia cu 3 la 2, statisticile erau în favoarea brazilienilor. Numai că, Urugay a reușit să se impună cu 2 la 1 în meciul care le-a adus titlul mondial.

De ce este mai util pentru un parior să urmărească evenimentul în direct?

Sporturile colective, precum fotbalul, baschetul, handbalul, voleiul și altele implică și participarea directă a pariorului. De aceea, opțiunea de streaming TV live este esențială pentru pariorii care își doresc să completeze datele statistice cu implicarea lor activă. De exemplu, nu puține au fost meciurile de fotbal la care s-a marcat după minutul ´90.

Un exemplu elocvent în acest sens este finala Champions League din 1999, între Bayern Munchen și Manchester United, atunci când echipa din Germania a condus încă din minutul 6 și până în minutul 90. Ulterior, în minutele 91 și 93, echipa din Anglia a marcat, a reușit să întoarcă rezultatul și să câștige trofeul.

Urmărirea în direct a evenimentelor este utilă și din punct de vedere al pariurilor conexe, de exemplu, pe numărul de goluri, pe cartonașe, pe cornere, pe numărul de coșuri marcate, pe numărul de seturi câștigate și altele. Nici un meci nu seamnă cu altul în această privință, prin urmare, chiar dacă statisticile pot indica anumite rezultate potențiale, este mult mai utilă vizionarea în timp real a evenimentelor sportive.

Utilitatea susținerii pariurilor bazate pe statistici cu vizionarea evenimentelor este legată de acei factori care nu pot fi influențați de statistici, așa cum sunt condițiile meteo, accidentările jucătorilor (unele survenite chiar înainte de eveniment), programul jucătorilor ori evenimentele din viața extrasportivă.

În plus, sunt cazuri în care statisticile nu pot ilustra foarte bine raportul dintre jucători sau echipele care se întâlnesc (nu au avut confruntări anterioare, s-au schimbat sistemele de joc, managerii, etc).  Așadar, pariorii care își doresc să își eficientizeze acuratețea pronosticurilor vor trebui să dubleze informațiile statistice cu vizionarea transmisiunilor live.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *