Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cine este Cătălin Sime, candidatul USR pentru primăria Nojorid

Am 45 de ani, sunt căsătorit și am o fetiță de 9 ani. Ea este motivul pentru care am decis să mă implic în politică acum 4 ani. Și nu îmi pare rău.

Lucrez în mediul privat de când am început să muncesc. Am o experiență vastă în interacțiune cu oamenii datorită domeniului în care lucrez, cel al curieratului. Îmi este ușor să comunic cu oamenii pentru că îi ascult. De-a lungul timpului am remarcat că a-i asculta pe oameni ajută foarte mult în orice vrei să întreprinzi.

Majoritatea oamenilor de bună credință se uită de pe margine la politică, pentru că există o concepție legată de acest domeniu, cum că ar fi un lucru “murdar”. Eu nu simt și nu am simțit asta, dovadă fiind faptul că, din 2018, am intrat în politică ca membru al USR. Am înființat filiala USR din Nojorid. Gândul și dorința mea la început au fost să formez un nucleu sănătos de membri, urmând ca apoi filiala să se dezvolte în mod sănătos. Adică fără oportuniști care caută doar îmbogățirea personală, așa cum am văzut la alte partide. Am avut o singură experiență cu o astfel de persoană, oportunistă, care a venit să se înscrie la noi în filială. Când a văzut că e de muncă și că nimeni nu îi dă nimic doar pentru că există, așa cum a venit, așa a și plecat.

Acum, în filială suntem aproape 30 de membri, oameni care nu au mai făcut politică anterior. Doar anul acesta am invitat să ni se alăture o colegă din Consiliul Local Nojorid care a fost anterior în PNL. Este o colegă foarte muncitoare și care a fost izolată de foștii colegi pentru că punea prea multe întrebări. În acești ani de politică am învățat că flexibilitatea este o calitate. Că e important să te uiți și la calitatea umană, nu doar la „eticheta” politică.

Din 2020 sunt consilier local în Nojorid. Suntem doi consilieri de la USR. Când am ajuns în Consiliul Local am început să chem oameni din aparatul primăriei să vină în ședințe ca să ne lămurească pe anumite proiecte. Pentru că am vrut să înțeleg ce votez. Am urmărit mereu binele comunității și al oamenilor.

Când am ajuns în Consiliul Local pot să spun că „am trezit elefantul!” La acel moment, comuna noastră era inclusă într-un proiect de introducere a gazului. Am mers la primărie și am întrebat cum stăm cu proiectul. Aveau doar 400 de angajamente semnate și era nevoie de mai bine de 1.000. Timpul se scurgea și eram pe cale să pierdem banii. Răspunsul pe care l-am primit a fost uluitor: „Dar ce vreți să facem dacă oamenii nu vin să semneze?!” Atunci mi-a fost clar că lucrurile nu funcționează așa cum trebuie. Am făcut un anunț pe Facebook în care am explicat cum stă situația și că este nevoie ca oamenii să semneze angajamentele. Am organizat câteva locuri în comună unde se puteau aduce angajamentele semnate. În două săptămâni aveam 1.160 de angajamente semnate și așa am salvat proiectul gazului în Nojorid.

Comuna noastră are un grup de Facebook moderat de simpatizanți ai administrației actuale. Am fost dat afară din acesta și blocat pentru că am deranjat. Dar, împreună cu colegii mei, nu ne-am lăsat impresionați și am făcut o pagină nouă și un grup nou unde am invitat doar oamenii din comună și unde anunțăm fără restricții ce se întâmplă în administrație și în ședințele de Consiliu Local. Am fi vrut ca acestea să fie transmise live, dar majoritatea care decide în Consiliul Local nu a fost de acord, pretextând că se încalcă GDPR; adică „povești vânătorești”. Eu sunt unul dintre consilierii care are un reportofon și care înregistrează ședințele. Se spun atât de multe minciuni încât este nevoie să le putem confrunta cu realitatea.

De când ne-am preluat mandatul am încercat să facem micromanagement în comună. Am făcut întâlniri cu oamenii și le-am spus că, dacă au ceva de transmis administrației locale, noi putem duce aceste mesaje la primărie. Spre exemplu, am strâns 88 de semnături ca să se amenajeze intrarea din drumul național în cartierul nou.

Echipa europarlamentarului Vlad Gheorghe ne-a făcut un proiect pentru o pistă de biciclete care să unească cele 7 sate ale comunei. Am vrut să facem o hartă interactivă cu fiecare producător local, unde locuitorii pot să ajungă cu bicicleta. Am făcut un chestionar online și 350 de persoane au semnat că vor pista respectivă. După câteva luni a venit primarul cu o propunere de pistă de biciclete care să unească Nojorid cu Livada.

Am fost prezent la fiecare solicitare primită din partea locuitorilor comunei. Și am făcut tot ce ne-a stat în putință să le rezolvăm problemele cu care se confruntă sau să determinăm primarul și Consiliul Local să vină cu soluții.

Am propus să se mărească comisia de împărțire a pășunii și să includă câte un membru de la fiecare partid. Și am făcut împărțirea pe un program astfel încât să nu o mai facă primarul după bunul plac. Așa am ajuns să fim implicați în împărțirea pășunilor din zonă.

Este important să spun că nu sunt singur. Am o echipă fantastică la USR Nojorid. De curând am primit un tânăr de 18 ani în filială și acest lucru mă face să fiu foarte optimist.

Ca primar, cred că ar trebui să deschid câteva sertare și dulapuri care stau închise de multă vreme. Iar asta îi sperie foarte tare pe cei care sunt în administrația locală de decenii întregi.

Îmi doresc să includ comunitatea și consilierii locali în luarea deciziilor. Niciodată în 4 ani primarul nu a zis „voi sunteți reprezentanții comunității, haideți să ne așezăm la masă și să vedem care sunt problemele.” Eu vreau să conduc altfel comuna. Vreau să introduc bugetarea participativă. Oamenii trebuie să aibă un cuvânt de spus în modul în care se administrează banii publici. Vreau să aduc oameni competenți în administrație care să ne ajute să accesăm cât mai mulți bani din fonduri europene. Pentru că din bugetul local nu putem să recuperăm decalajul față de alte comune.

Sunt unul dintre cei doi consilieri locali în consiliul de administrație al școlii. Încă de la început am cerut ca sala de sport din Nojorid să fie dată în administrarea consiliului școlii. Înainte era a primăriei și se permitea accesul discreționar. Ca primar mă voi ocupa ca bazele sportive și terenurile de sport să fie refăcute și întreținute. Am să construiesc creșa al cărei proiect l-am votat acum trei ani și care zace pe undeva. Pentru că, de ochii lumii, actuala administrație face proiecte pe hârtie, dar aproape niciodată în realitate.

Comuna s-a dezvoltat repede, interesele financiare au dictat modalitatea de dezvoltare, cum este cazul cartierului nou. Ca primar vreau să aprobăm PUZ-uri doar dacă avem asigurat spațiul necesar pentru piste de biciclete, trotuare și spații verzi. De asemenea, vreau să finalizez proiectul PUG-ului început acum foarte mulți ani și neterminat până acum.

Prioritatea zero este racordarea tuturor gospodăriilor din fiecare sat al Nojoridului la utilități de apă potabilă, gaz, canalizare și dezvoltarea proiectelor de energie durabilă, prin panouri fotovoltaice.

Vreau ca, la pensie, să mă plimb cu soția la umbra copacilor din sat. Dar dacă nimeni nu îi plantează, când vor crește?

Mă bucur de susținerea familiei și a prietenilor. Vreau ca fiica mea să își dorească să rămână aici. Și dacă reușesc, atunci a meritat efortul de acum.

Sunt om deschis și stau de vorbă cu toți cei care vor vrea să stea de vorbă cu mine și care vor să mă cunoască. Sunt om care a reușit în mediul privat și vreau să dau comunității din experiența mea. Interacțiunea cu oamenii mă încarcă cu energie. Îi ascult și încerc să îi conving că pot să depășească zona de confort. Și ar trebui să o depășească, de dragul viitorului copiilor lor.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Bihor, Cod mandatar financiar: 21240009

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *