Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Casa unde a locuit Avram Iancu la Cluj pe vremea când era student. Emil Boc: „Vrem să arătam românilor locul în care a studiat la Cluj”

Primăria Cluj-Napoca va inaugura în această toamnă Centrul Memorial Avram Iancu, amenajat într-o casă de pe strada cu același nume, unde revoluționarul român a locuit în timpul studenției.

„Mă aflu pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca la numărul 17. Aici a locuit Avram Iancu în perioada studiilor pe care le-a făcut la Facultatea de Drept.

Noi, Primăria municipiului Cluj-Napoca, amenajăm aici un centru memorial Avram Iancu pentru a arăta tuturor românilor locul în care a studiat la Cluj, locul unde marele erou al neamului românesc, Crăișorul munților, cu pașii lui pe această stradă a pregătit de fapt idealurile românilor care au fost afirmate cu ocazia Revoluției de la 1848.

Fără Avram Iancu, noi nu am fi avut 1918, nu am fi avut Marea Unire a tuturor românilor”, a arătat primarul Emil Boc, într-un video postat pe rețelele de socializare.

Cine a fost Avram Iancu?

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *