Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Oana Goga: „Nu mergem la primărie nici să ne îmbogățim și nici să ne odihnim. Mergem acolo să muncim!”

Candidata PSD la funcția de primar al Huedinului este foarte critică la adresa actualei administrații și consideră că orașul are nevoie de o schimbare radicală, pe care o poate oferi doar ea împreună cu echipa sa de consilieri.

Apuseni Info: Ați propus instalarea de panouri solare pe clădirile publice care aparțin primăriei din Huedin. La ce ar ajuta acestea? Este vorba doar de ecologie? Nu ar costa mult?

Oana Goga: Pe lângă beneficiile pentru mediu, principalul avantaj al panourilor solare este scăderea cheltuielilor pe care Primăria Huedin le-ar avea cu energia electrică. Curentul este plătit din banii noștri, ai plătitorilor de taxe. O economie la buget ar însemna mai multe fonduri pentru alte domenii, iar orașul chiar are numeroase probleme unde este nevoie mare de bani.

Instalarea lor nu ar costa mult, pentru că cea mai mare parte din sumă ar fi acoperită de fonduri nerambursabile. În PNRR există chiar un capital separat pentru autoritățile publice care vor să monteze astfel de panouri fotovoltaice. Primim bani de la UE, trebuie doar să fim în stare să-i cheltuim cu cap!

Apuseni Info: Care este în acest moment starea școlilor din oraș și ce ar trebui îmbunătățit? Într-un discurs recent ați povestit despre un elev care v-a spus că nu există nici măcar hârtie igienică la baie…

Oana Goga: Da, am aflat lucruri incredibile despre cât de jalnică este situația dotărilor din școlile huedinene. De altfel, sunt și eu mămică de elev, știu foarte bine cât de multe lipsuri există. Nu este normal așa ceva, statul român are obligația de a asigura aceste lucruri.

Nu trebuie să așteptăm ca școlile să fie finanțate doar de Ministerul Educației. Autoritățile locale trebuie să se implice și să le susțină financiar, pentru că este în interesul nostru, al comunității, ca la noi în oraș să există un învățământ de calitate, să oferim tot ce este mai bun copiilor noștri, pentru că ei sunt viitorul.

Apuseni Info: Faceți des comparație între Huedin și Sâncraiu. De ce ar trebui comparat orașul cu o comună, ce ar fi de învățat de acolo sau din alte locuri?

Oana Goga: Fac comparația cu Sâncraiu pentru că este în vecinătate, dar la fel de bine aș putea compara și cu alte comune, cum este Ciugud. Nu am o relație personală cu primarii acestor localități, deci nu este vorba de a susține în vreun fel pe cineva, nici măcar nu avem aceeași culoare politică. Dar trebuie să preluăm modelele bune, indiferent de unde vin ele.

Poate sună ciudat să compari orașul Huedin cu niște comune, însă acesta este nivelul la care suntem, din cauza actualei administrații. Iar acele comune ne depășesc lejer la realizări. Când există un primar implicat, atunci apar lucrurile bune, se atrag fonduri, se construiește, se face curățenie, se înfrumusețează străzile, vin turiștii, crește optimismul locuitorilor. Când „te hodinești” în fotoliul de primar, nu se întâmplă nimic, nu pică ceva din cer…

Apuseni Info: V-ați arătat de mai multe ori nemulțumirea față de felul cum se prezintă străzile și trotuarele din oraș. Ce nu s-a făcut bine, ce ați dori să schimbați?

Oana Goga: În primul rând, nu s-a făcut destul. Există încă drumuri la Huedin care arată ca în evul mediu, cu bălți și noroaie după fiecare ploaie și nori de praf când e cald. Dintre cele care s-au făcut, unele sunt deja distruse, deși au trecut numai câțiva ani de la finalizarea lor. Asta arată că s-au folosit materiale de proastă calitate sau în cantități prea mici și că nu au fost întreținute aproape deloc. În plus, când se fac lucrări de infrastructură și trebuie spart asfaltul, se reface de mântuială, nu verifică nimeni să fie adus la starea inițială.

Trotuarele sunt într-o stare chiar și mai proastă. În unele locuri lipsesc cu totul, în altele sunt capcane pentru pietoni, care riscă să-și rupă picioarele. Ce să mai vorbim despre accesibilizare pentru cărucioarele bebelușilor sau ale persoanelor cu dizabilități, astea sunt SF-uri la Huedin!

Nici măcar în plin centru nu arată decent trotuarele, s-au pus cele mai ieftine și proaste dale posibile, acei celebri „biscuiți” care se fac praf (la propriu) în câțiva ani. Iar șanțurile arată ca la țară, nu sunt nici acoperite, nici eliminate, poți oricând să cazi în gunoaiele care se adună în ele, dacă nu ești atent.

Apuseni Info: Cum vedeți situația spațiilor verzi din oraș? Este suficient și arată decent parcul din centru?

Oana Goga: Sigur că nu avem destule spații verzi. Deși suntem la poalele Munților Apuseni, orașul este plin de praf și betoane. Parcul central arată rău de tot, ca într-un cătun. Oricum este destul de mic, putea fi măcar amenajat frumos, că nu ar fi costat prea mult. Dar și asta a fost prea complicat pentru actuala conducere a orașului.

Dacă nu ești mulțumit de parc, poți merge în grădina cuiva sau la marginea orașului, pe câmp. Alte opțiuni nu ai. Ce intenționez eu să fac este amenajarea malurilor râului Crișul Repede, cu zone verzi, alei de plimbare, bănci, locuri de joacă, piste de biciclete, spații pentru picnic. Există fonduri europene pentru astfel de proiecte, nu e chiar atât de complicat, trebuie doar voință și muncă!

Apuseni Info: Unul dintre proiectele dumneavoastră este construirea unui centru pentru vârstnici. De ce ar fi nevoie de acest obiectiv și cum se poate realiza?

Oana Goga: Bătrânii sunt una dintre cele mai valoroase resurse ale unei comunități. Felul cum ne tratăm bunicii și străbunicii arată cum suntem noi ca oameni. După tot ce au făcut pentru noi, decenii la rând, merită mai mult decât ceea ce li se oferă în prezent! Iar majoritatea lor trăiesc în condiții foarte modeste.

Doresc să construim un centru pentru vârstnici la standarde europene, în care persoanele cazate să beneficieze de cele mai bune condiții, de asistență medicală și suport emoțional. Este nevoie de această instituție de stat, cu prețuri mici pentru pensionarii cu venituri reduse, care nu și-ar permite niciodată accesul la un cămin privat. Sunt convinsă că îl putem realiza într-un interval de timp rezonabil, este vorba totuși de o clădire, nu de un proiect major de infrastructură.

Apuseni Info: Ce motive ar avea un alegător să pună ștampila pe Oana Goga și pe lista de consilieri ai PSD Huedin, pe 9 iunie?

Oana Goga: Locuitorii din Huedin au două motive importante pentru a mă alege și ne alege. Primul este legat de starea actuală a orașului. Rezultatele slabe ale administrației actuale se văd cu ochiul liber de către oricine trece din întâmplare pe aici. Nu este nevoie de vreo analiză sofisticată pentru a ajunge la concluzia că trebuie făcută urgent o schimbare.

Al doilea motiv este legat de noi. De mine, candidata pentru funcția de primar și de colegii mei care doresc să-i reprezinte pe cetățenii Huedinului în Consiliul Local. Cred cu tărie că suntem cei care pot face o schimbare în bine reală, pe termen lung, pentru oraș. Suntem adepții unui alt tip de politică, una transparentă și onestă, în slujba locuitorilor orașului. Nu mergem la primărie nici să ne îmbogățim și nici să ne odihnim. Mergem acolo să muncim, ca să ne fie mai bine tuturor. Dacă alegătorii ne oferă încrederea lor, ne vom strădui să nu-i dezamăgim. Vrem să putem ieși pe stradă cu capul sus, fără să ne fie rușine de vecinii și prietenii noștri!

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240002

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *