Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Victor Iancu: În ultimii ani s-a întâmplat mult prea puțin în Căpușu Mare față de cât este nevoie și față de cât merită oamenii de aici

Apuseni Info: Domnule Victor Iancu, dumneavoastră candidați pentru funcția de primar în comuna Căpușu Mare. De ce credeți că ar trebui să vă aleagă locuitorii de aici?

Victor Iancu: Îmi doresc mult ca această comună să se dezvolte, în adevăratul sens al cuvântului. În ultimii ani s-a întâmplat mut prea puțin în Căpușu față de cât este nevoie și față de cât merită oamenii de aici.

Începem cu lucrurile cele mai de bun simț: modernizarea drumurilor și utilitățile.

Vreau să avem drumuri practicabile în toate cele nouă sate aparținătoare ale comunei. Dacă nu sunt făcute șanțuri cu simț de răspundere, prima ploaie va spăla drumurile și muncim degeaba, așa că trebuie să săpăm riguros și pentru șanțuri. În sate, vreau să avem asfalt pe ulițe și pe străzi, totuși trăim în secolul 21 și suntem relativ aproape de Cluj-Napoca, nu este posibil să trăim ca în epoca de piatră, îngropați în noroi. Acolo unde avem asfalt, ne trebuie și rigole pentru apele pluviale și poduri pentru intrarea în gospodării. Trebuie să lucrăm sistematic, altfel cheltuim foarte mulți bani publici cu efecte doar pe termen scurt și foarte scurt.

În ceea ce privește utilitățile, aici vreau să demarăm demersurile pentru introducerea rețelei de gaz metan. Cred că ar ușura mult viața locuitorilor din Căpușu Mare. De asemenea, avem nevoie de o stație de epurare – dar de una funcțională, care să meargă în parametrii aprobați de Ministerul Mediului.

Apuseni Info: Spuneați despre Căpușu că este foarte aproape de Cluj-Napoca; această proximitate fizică reprezintă un avantaj pentru comuna Căpușu Mare?

Victor Iancu: Și da și nu. Noi trebuie să fim o comunitate puternică de sine stătătoare. Asta este esența strategiei PSD pentru întreg județul: să dezvolte comunitățile locale, exploatând potențialul pe care îl are fiecare zonă în parte. Pe asta trebuie să ne bazăm în primul rând, pe ceea ce ne face unici, pe ceea ce ne diferențiază, pe punctele noastre tari.

Și haideți să vă dau exemple concrete: noi avem forță de muncă: avem tineri și oameni în floarea vârstei, care ar vor să lucreze; dacă vin investitori la noi în comună, oamenii ăștia nu mai trebuie să plece prin alte părți pentru un loc de muncă bine plătit. Este de datoria administrației publice să atragă aceste companii care să investească în comună. Le putem oferi facilități fiscale, putem să găsim spații pentru a le pune la dispoziție pentru sedii, îi ajutăm cu utilitățile – din partea noastră au deschidere maximă.

Mai trebuie să punctăm ceva la acest capitol – noi încă nu avem finalizat procesul de întăbulare sistematică a proprietăților la nivel de comună. Cred că ne-am putea dezvolta altfel dacă terenurile ar fi înscrise în cartea funciară, ar fi mai atractive pentru cine vrea să vină și să își deschidă un business aici. Una este să știi că nu mai ai nicio treabă cu nimeni după ce cumperi un teren, și alta este să mergi doar la registrul agricol să îți înscrii proprietatea, dar apoi, când se fac cadastrările generale, să te trezești că de fapt terenul este 4-5 m mai la stânga sau mai la dreapta, după ce tu ai construit deja pe el pentru că știai că este al tău. Sau mai sunt cazuri în care moștenitorii nu mai recunosc faptul că terenul este vândut, și atunci stai și te poartă prin tribunale. Eu aș vrea să le oferim sprijin locuitorilor din toată comuna să își poată întăbula terenurile: să le oferim gratuit partea de consultanță – că omul simplu nu se știe cu procedurile legale, să îi ajutăm cu măsurătorile, cu lucrările topografice, cu copiile după documente, cu notari daca este nevoie, cu tot ce trebuie, de la caz la caz.

Dar ca să revenim la ideea dacă ne avantajează poziționarea geografică față de orașe: planul echipei de consilieri județeni ai PSD este să avem parcuri industriale în mai multe zone din județ, să nu fie concentrate toate în jurul orașului Cluj-Napoca. Oricum, noi am avea acces din Căpușu Mare și spre Huedin și spre Cluj-Napoca, ceea ce înseamnă din nou locuri de muncă pentru locuitorii comunei noastre. Ideea este că trebuie să găsim soluții concrete pentru a crește din punct de vedere economic.

Apuseni Info: Am înțeles. Credeți în potențialul turistic al comunei Căpușu Mare?

Victor Iancu: Da, categoric da! Putem discuta mult legat de acest subiect, unde, din nou, lucrurile trebuie făcute strategic. Este clar că avem potențial, pentru că avem peisaje efectiv mirifice, parcă desprinse din povești. Acum abia vorbim cu adevărat despre avantaje din faptul că suntem aproape de Cluj-Napoca: cei care lucrează în birouri zi de zi au nevoie de oaze de liniște pentru week-end și caută locuri de escapadă din oraș.

Bun până aici, dar trebuie să avem la ce să îi chemăm, dincolo de peisajele naturale. Deci trebuie să dezvoltăm partea de agroturism. Păi ca să vină și investitorii în turism și turiștii în sine, întâi trebuie să avem infrastructură – fix despre ce am povestit la început (drumuri practicabile, utilități și așa mai departe) . Apoi – vorbeam despre întăbularea sistematică – o altă acțiune vitală pentru a fi atractivi. Mai departe – trebuie să sprijinim producătorii locali. Noi, cei de la PSD; prin dl. Oleleu care este acum vicepreședinte al ANSVSA, am reușit să creăm un cadru legislativ potrivit pentru valorificarea produselor pe care gospodarul le are acasă; de exemplu, cei care au pensiuni agroturistice pot să își deschidă și un punct gastronomic local: mâncarea se va face din produse din gospodărie, fără alte formalități. După ce ne-am ocupat de toate acestea, abia apoi putem spune că am făcut pași importanți pentru dezvoltarea agroturismului.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240002

Loading

1 thought on “Victor Iancu: În ultimii ani s-a întâmplat mult prea puțin în Căpușu Mare față de cât este nevoie și față de cât merită oamenii de aici

  1. Domnule Iancu Victor, de un gospodar ca și dumneavoastră are nevoie comuna capusu mare. Sunt atâtea oportunități în satele din comuna dar, nimeni nu face nimic. De la Agarbiciu în sus o frumusețe de peisaj, la Dângău oamenii s ar putea dezvolta, potențial este, eu sincer am vrut sa cumpăr o casa acolo, mai veche dar locuibila,sa dezvolt o afacere cu fructe de pădure, nu poți în condițiile oferite face mare treaba. Nu poți face „concurenta”prietenilor sus puși!
    Eu va urez mult succes, dacă as fi din comuna ați avea votul familiei mele, deșii nu va cunosc personal!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *