Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

(VIDEO) Castelul din Sâncrai, un spaţiu dedicat culturii, excelenţei şi eleganţei, la poalele Apusenilor

sursă foto: castelsancrai.ro

Castelul Bánffy din Sâncrai este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului aparținător Sâncrai, municipiul Aiud, operă a arhitectului Lajos Pákey.

Construcția castelului a început la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind finalizat în anul 1903. Castelul are un plan neuniform, dominat de un turn cu patru nivele. Un turn este amplasat și în colțul opus al fațadei dispre vest, orientată spre Mureș, forma în plan a acestuia este una dreptunghiulară, fiind mai mic decât perechea sa.

Între cele două turnuri se extinde o parte a clădirii cu fațadă neorenascentistă, la care accesul este realizat printr-o scară în spirală, din piatră. Partea de est, dinspre curte, include două clădiri cu decorații în stil neorenascentist și neobaroc, intrarea principală aflându-se în clădirea din partea dreaptă.

Fațada laterală dinspre sud include un pridvor de zidărie, iar la partea nordică a ansamblului de clădiri s-a anexat un corp hexagonal, asemănător unui bastion, amplificând atmosfera romantică a castelului.

Centrul de Cultură Augustin Bena – Alba a realizat un material video cu excepție cu acest obiectiv cultural și turistic încântător de la poalele Apusenilor.

sursă video: Centrul de Cultură Augustin Bena – Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *