Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

CosmoParc, proiectul de care Oradea va fi mândră

CosmoParc este un proiect al USR Bihor care s-a născut din dorința de a crea un loc special, unic în România, în care se combină învățarea cu distracția și relaxarea. CosmoParc Oradea va fi locul în care vom celebra cu toții, inițiatori, semnatari, dar mai ales beneficiarii, vizitatorii parcului, contribuția pe care Oradea a adus-o fascinantului domeniu al astronomiei.

CosmoParc este un proiect ambițios în care pasionații de astronomie, tineri și vârstnici, vor putea explora tainele cosmosului și descoperi minunile cerului nocturn într-un mod distractiv și interactiv. Va fi un spațiu modern și inovator, înconjurat de natură, unde cei mici și cei mari vor putea învăța despre stele, planete și galaxii, dar și despre exploratorii cosmosului.

La începutul anului USR Bihor l-a invitat pe Dumitru Prunariu, singurul român care a fost în spațiu, să vorbească despre experiența de cosmonaut, despre explorarea universului și să susțină proiectul CosmoParc.

În centrul CosmoParc va fi construit Big Bang Dom, un simulator care va reproduce vizual procesul de formare a universului. Acest model imens, iluminat în timpul nopții, va servi ca punct focal pentru întregul parc. Va exista un Observator, care va reprezenta o anexă-muzeu, unde va fi prezentată interactiv contribuția Oradiei la dezvoltarea astronomiei.

Vor putea fi observate Constelațiile proiectate pe un ecran uriaș, dar și prin sesiuni de vizionare cu telescoape, care vor permite vizitatorilor să privească stelele. Va fi amenajat un centru pentru ateliere, conferințe și alte activități educative unde vizitatorii vor avea ocazia să își aprofundeze cunoștințele despre astronomie și știință.

CosmoParc va beneficia de amenajarea Parcului Armonia, un spațiu de liniște și de relaxare, cu o zonă de picnic. În proiect este menționată și amenajarea unor zone de restaurante și de magazine cu suveniruri, unde astronomii amatori pot găsi echipamente, cărți și artă.

Punctul de atracție va fi zona Sistemului Solar, care reprezintă o reconstituire a sistemului! Fiecare planetă va fi reprezentată la scară și va avea panouri explicative cu informații. Copiii vor avea ocazia să învețe și să interacționeze cu exponatele în mod distractiv.

Proiectul CosmoParc este susținut de oameni de cultură, de oameni de știință, de colegi politicieni. Dar CosmoParc este susținut cel mai mult de orădeni.

Amendamentul USR Bihor Oradea are nevoie de un obiectiv care să combine învățarea cu distracția și relaxarea. „CosmoParc Oradea” va fi un loc unic în România care va celebra contribuția Oradiei la astronomie. Parcul tematic va avea in componenta un Big Bang Dom, un observator astronomic, simulatoare cu proiecții ale universului, un centru educațional, un parc si zone pentru restaurante si magazine. Solicitam alocarea a cel puțin 500.000 lei pentru realizarea acestui studiu. Aceasta suma ar putea fi realocata din bugetul de funcționare al APTOR.”

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Bihor, Cod mandatar financiar: 21240009

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *