Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Remus Lăpușan: Nu, nu este suficient să creștem pensiile, trebuie să creștem calitatea vieții cu totul

Apuseni Info: Prin sloganul campaniei PSD pentru Consiliul Județean, promiteți  să redați Clujul oamenilor. Cum veți face asta pentru clujenii de vârsta a treia? Dumneavoastră veți fi unul dintre consilierii județeni din partea PSD.

Remus Lăpușan: În primul rând vreau să vă reamintesc de faptul că preocuparea PSD pentru seniori există dintotdeauna. De altfel, unul dintre principiile noastre este să nu lăsăm pe nimeni în urmă. PSD este singurul partid din România care a crescut pensiile de fiecare dată când a fost la guvernare. Noi știm că părinții și bunicii noștri merită respect.

Pentru 2024, sunt programate două măriri ale pensiilor: una a fost la 1 ianuarie, când toate pensiile au fost majorate cu 13.8% – procent corespunzător ratei inflației din 2022. A doua majorare a pensiilor va fi de la 1 septembrie, când, prin recalculare, pensiile vor crește consistent. De exemplu, pentru un stagiu de cotizare de 35 de ani, aferent salariului minim, pensia aproape se va dubla. Este important să reținem că, în urma recalculării, nu va scădea nicio pensie.

Banii necesari acestor măriri sunt acoperiți din creșterea economică pe care o înregistrăm acum: PSD demonstrează încă o dată că știe să guverneze! România condusă de premierul PSD Marcel Ciolacu a intrat deja pe un trend ascendent de creștere economică, iar pentru prima dată această creștere este bazată pe investiții și nu pe consum.

Apuseni Info: Am înțeles că există preocupare de la nivel național pentru pensionari, dar ce veți face de la nivel județean, concret? Vă bazați doar pe aceste majorări ale veniturilor încasate sub formă de pensie?

Remus Lăpușan: Nu, nu este suficient să creștem veniturile, trebuie să creștem calitatea vieții cu totul. Acesta este un concept integrat, care, evident, cuprinde și partea financiară, dar, mai mult decât atât, să ai o viață de calitate însemnă să ai acces la servicii publice de calitate, adecvate nevoilor tale. În această logică, seniorii noștri au nevoie de acces la servicii de sănătate de calitate, acces la programe sociale și la condiții decente de locuire.

În zona Turda, intenționăm să construi un spital de boli paliative și un centru de îngrijiri paliative. Acum această ramură este lăsată mai mult în grija mediului privat, dar trebuie să asigurăm servicii de calitate în acest domeniu și de la stat, susținând mare parte din costuri. Tot în ceea ce privește sănătatea, vrem să extindem pachetul de servicii de medicină primară pentru seniori.

Apoi, legat de programele sociale dedicate vârstnicilor, pe care le putem susține de la nivel se Consiliu Județean – ne gândim la o schemă de sprijin pentru UAT-urile din județ ca să poată înființa centre de zi pentru seniori – mai ales în comune. La sate, populația este îmbătrânită, copiii sunt plecați la oraș sau chiar în străinătate și uneori părinții sau bunicii de acasă nu mai au nicio rudă apropiată în preajmă. Mai ales dacă sunt și văduvi, situația este și mai complicată. Un centru de zi ar putea suplini partea de interacțiune socială, poate dezvolta activități recreaționale, poate oferi servicii de suport. Se pot accesa fonduri nerambursabile, se pot încheia parteneriate cu furnizorii privați de servicii sociale, se pot folosi spațiile din proprietatea primăriilor, care în acest moment nu mai au nicio destinație precisă. Se pot face foarte multe lucruri, cu puțină bunăvoință și un gram de interes!

Cât despre condițiile de locuire: trebuie să ne asigurăm că fiecare persoană de vârstă a treia din județ are condiții optime de locuit – optime pentru starea sa de sănătate, în primul rând. Dacă cineva necesită îngrijiri mai atente, va putea fi internat la centrul pentru îngrijiri paliative despre care vorbeam. Dacă nu – ar trebui ca în fiecare UAT să avem cel puțin o persoană desemnată pentru îngrijire la domiciliu – este mult mai puțin costisitor decât instituționalizarea și cu efecte psihologice mult mai bune pentru beneficiari, care pot trăi în continuare în mediul lor, dar cu ajutor din partea acestor îngrijitori – pentru treburi gospodărești, pentru a le procura medicamente, alimente li așa mai departe.

Dacă nu facem ceva acum pentru persoanele de vârsta a treia, la modul organizat și planificat strategic, peste 5-6 ani va fi prea târziu! Deja este târziu! Studiile de la ultimul recensământ nu sunt deloc încurajatoare în ceea ce privește dinamica demografică, s-a tras un semnal de alarmă important că este timpul să avem politici publice susținute pentru vârstnici, altfel – peste 10 ani vom avea probleme foarte mari. Măcar acum, în al 12-lea ceas, să începem să ne pregătim susținut de la nivel de administrație publică.

Apuseni Info: Mai sunt câteva zile până în ziua votului. Ce le transmiteți alegătorilor din județul Cluj?

Remus Lăpușan: Să aleagă responsabil! Trăim vremuri în care nu mai avem timp de încercări, trebuie să mergem la sigur cu planificarea viitorului nostru, altfel – tot ceea ce acum nu merge bine, se va amplifica exponențial în următoarea perioadă, pentru că tot contextul este de așa natură, și național și internațional! Actuala administrație a atins deja potențialul maxim, vedem că nu mai avem proiecte mari, de anvergură. Nu mai avem timp să așteptăm!

Haideți alături de noi ca să redăm Clujul oamenilor!

Votați echipa PSD pentru Consiliul Județean ca să putem relansa proiecte mari de dezvoltare sustenabilă a județului Cluj!

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda PSD – Organizația Județeană Cluj, Cod mandatar financiar: 21240002

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *