Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Ce este „Misiunea Grivei”, creată de USR Oradea?

Pactul pentru o democrație participativă și implicare civică s-a născut în urma unei inițiative cetățenești care a sensibilizat mulți orădeni, 15000 dintre aceștia semnând pentru ca acest proiect civic să devină hotărâre de consiliu local.

„Misiunea Grivei” este o inițiativă comună a USR Oradea și a asociațiilor pentru protecția animalelor.  Această campanie a mobilizat peste 15.000 de orădeni, care au semnat inițiativa cetățenească pentru managementul câinilor fără stăpân care a fost depusă la primărie. Obiectivul este ca în Consiliul Local Oradea să fie dezbătut un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care obligă la acțiuni administrative: microcipare, protocoale de colaborare cu localitățile din zona metropolitană Oradea, parteneriate cu societatea civilă, condiții civilizate în Adăpostul Grivei. 

„Misiunea Grivei” a fost necesară întrucât Primăria Oradea nu a fost deschisă la dialog cu asociațiile de profil. Rolul său este acela de schimbare a viziunii cu privire la soarta cățeilor fără stăpâni și a adăpostului Grivei aflat în administrarea primăriei. Situația cățeilor fără stăpân tinde să devină problematică în Oradea și în zona metropolitană. Înainte ca situația să scape de sub control este important ca autoritățile locale să accepte că există această problemă.

Misiunea Grivei a dus la creșterea conștientizării nevoii de măsuri de aplicare a legii și de sensibilizare a comunității cu privire la problema câinilor fără stăpân și la importanța tratamentului uman față de căței. Datorită Misiunii Grivei se pot crea politici eficiente care presupun implementarea unor soluții validate și umane pentru gestionarea câinilor fără stăpâni. Misiunea Grivei a demonstrat cât de mare este puterea acțiunii colective și a implicării civice în producerea unor schimbări pozitive și de durată în comunitate. 

USR Oradea susține „Misiunea Grivei” și pune accentul pe faptul că există multe orașe și consilii județene de la care Oradea poate împrumuta o serie de bune practici în problema legată de gestionarea situației cățeilor fără stăpâni. Căței care se află în adăposturile statului.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu Local a fost depus în data de 13 octombrie 2023 la secretariatul general al primăriei Oradea de către inițiatorii săi, iar pe data de 24 aprilie 2024 au fost depuse semnăturile prin care orădenii își arată susținerea pentru „Misiunea Grivei”.

USR Oradea, prin Pactul pentru Democrație Participativă, își ia angajamentul să urmărească punerea în aplicare a acestui proiect. Și își ia angajamentul să încurajeze orădenii să vină cu propuneri și să se implice în viața comunităților lor, comunități de cartier, unde știu cel mai bine care sunt problemele. Candidații USR, așa cum au făcut-o și anterior, se vor implica alături de cetățeni în găsirea celor mai bune soluții. USR Va oferi consultanța tuturor celor care vor dori să depună proiecte pentru bugetare participativă, dar și pentru inițiative cetățenești menite să îmbunătățească viața oamenilor și a animalelor din oraș și din Zona Metropolitană Oradea.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Bihor, Cod mandatar financiar: 21240009

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *