Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Florin Liviu Nicoara – profil de candidat

Despre evenimentele care au urmat numirii mele ca director al Colegiului Emanuil Gojdu v-aș putea vorbi foarte mult. Dar am să rezum totul la câteva aspecte foarte importante.

De când am intrat în cancelarie în calitate de director le-am spus colegilor mei că am trei priorități, exact în ordinea aceasta: copiii, profesorii, părinții. Mi-am dorit să ofer cele mai bune condiții pentru actul educațional din Colegiul Gojdu. Când contabila Colegiului mi-a spus că nu sunt bani pentru achiziții elementare, i-am căutat la Primărie. Se întâmpla în 2017. Am fost la Primărie și am cerut banii care se cuveneau, conform Legii Educației, elevilor care studiau la Colegiul Gojdu.

Guvernul României alocă pentru fiecare copil o sumă de bani pentru a le oferi o educație de calitate. Prin această acțiune am determinat autoritatea locală, adică Primăria Oradea, să nu mai dispună de banii copiilor după bunul plac, ci să îi direcționeze spre destinația lor finală, adică educația.

A urmat perioada pandemiei. În două zile de la închiderea școlilor am organizat școala pentru învățământ online: le-am făcut tuturor elevilor și profesorilor conturi pe o platformă, apoi, pe parcurs, le-am luat profesorilor laptopuri și tablete pe care puteau să scrie așa cum ar fi scris pe tabla de la clasă. Copiii vedeau lecția direct pe ecran. Alții au așteptat și o lună, ținând copiii și profesorii fără activitate didactică. Apoi, când încă era incidența destul de mare, am organizat un sistem de efectuare a orelor astfel încât o parte să facă cursuri online, iar restul la clasă. Clasele se roteau zilnic. Apoi, pornind de la ceea ce am organizat la Gojdu, am văzut că s-a aplicat ca proiect ministerial la mai multe colegii de prestigiu din țară pentru elevii de clasa XII-a. Adică nu mai au obligația de a veni fizic la școală, cu excepția materiilor pentru bacalaureat. Restul le fac în format online.

Îmi amintesc că inițial nu m-am gândit să mă fac profesor, am vrut să intru în poliție. La vremea respectivă îmi doream să intru la criminalistică. Era perioada în care posturile erau blocate pentru șase luni. M-am reorientat spre învățământ. Deoarece nu pot să compar, nu știu dacă am făcut bine sau nu.

Îmi place matematica, dar prețuiesc copiii. Dacă nu mi-ar fi dragi, nu mi-aș dedica timpul pentru a face platforma „Școala care te ajută”. Este o platformă gratuită unde copiii pot găsi exerciții de matematică pentru toate nivelurile, de la clasa a IV-a până la a XII-a. De peste 25 de ani fac pregătire gratuită cu copiii care participă la concursurile de matematică.

Am apreciat și am căutat să mă asociez cu oameni asupra cărora nu planează suspiciunea de corupție, de înșelătorie sau că ar fi sub o formă sau alta sub influența vreunor grupuri de interese.

Celor care ar putea comenta decizia mea de a intra în USR și de a candida pe lista USR pentru Consiliul Județean un singur lucru am să le transmit: este dreptul meu constituțional să fiu în care partid vreau. Câtă vreme am acest drept, așa cum îl au și ei de altfel, voi fi acolo unde știu că voi putea să dezvolt proiecte pentru comunitate.

La USR am găsit idei care converg cu ale mele. Ei sunt chiar mai drastici, pentru că, de exemplu, cer desființarea inspectoratelor școlare. Eu cred că e nevoie de inspectori de specialitate care să verifice calitatea actului de educație. Dar acești inspectori trebuie să fie aleși după criterii care să arate valoarea și gradul lor de pregătire. Nu este normal să fie inspector la matematică în Ministerul Educației o persoană care nu are ceva rezultate la matematică.

Îmi place să merg pe munte. În minivacanță am fost la Padiș. Este regretabil că accesul cu mașina spre Glăvoi este foarte greoi. Conducerea județului este corigentă și la acest aspect.

Dacă voi fi ales mă voi dedica proiectelor care vizează binele oamenilor, care să nu fie abuzive, cum sunt exproprierile de acum. Pentru că una este dezvoltarea infrastructurii județene și alta este să îți bați joc de oameni.

Apoi mă voi lupta pentru descentralizarea și depolitizarea sistemului de învățământ. Așa cum am dat tonul unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește pregătirea elevilor de clasa a XII-a, așa mă voi strădui să fac lucruri care contează.

Încercați să vă imaginați că directorii de școli și licee sunt aleși de colegii lor de cancelarie și nu vor mai fi numiți politic. Nu poate nimeni spune că examenele pentru posturile de director, așa cum sunt ele acum, nu sunt de fapt o minciună. Este deja de notorietate concursul cu cerneală simpatică la un astfel de examen. Directorii aleși de consiliul de profesori vor lucra pentru școală, pentru copii, pentru colegi și pentru părinți, nu vor lucra pentru partidul care i-a numit.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Bihor, Cod mandatar financiar: 21240009

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *