Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar – candidat consilier județean

Tincuţa-Lăcrimioara Şaitoş-Cofar, în vârstă de 49 de ani, s-a născut în municipiul Zalău, jud. Sălaj. A copilărit la bunici, în județul Satu-Mare, până la vârsta de 6 ani. A urmat școala primară si gimnazială în orașul Cehu – Silvaniei. Este absolventă a Colegiului Național Silvania Zalău profil real- promoția 1992 și a Universității Oradea-Facultatea de Drept promoția 1996. Este căsătorită și are un băiat de 17 ani, elev la Colegiul Național Mihai Eminescu. Din 1.01.1997 este membru al Baroului Bihor. Încă de mică, și-a dorit să locuiască în Oradea, unde a decis să rămână și să profeseze.

De când eram copil și veneam cu părinții în Oradea, mi-am dorit să locuiesc aici, așa că după absolvirea facultății, am ales să rămân în Oradea“.

Spune despre ea că este o fire dinamică, îi place să afle problemele oamenilor și să găsească soluții pentru rezolvarea acestora.

Mi-am dorit foarte mult să devin avocat, profesie care cred eu că mă reprezintă cel mai bine, o profesie care zilnic îți aduce noi provocări, fiecare dosar și fiecare client având o poveste a lui, care presupune o actualizare continuă a informației privind pregătirea profesională, însă o profesie care presupune disponibilitate, mobilitate și corectitudine“.

Meseria de avocat nu este una ușoară. Drept dovadă, de-a lungul carierei, Tincuța a întâmpinat și momente dificile.

Cel mai dificil moment din cariera a fost în anul 2006 când puteam opta pentru a intra în magistratură (se putea intra direct, doar pe condiție de vechime în profesie juridică și în baza unui interviu), însă am conștientizat că îmi place atât de mult ceea ce fac încât e mai potrivit să rămân avocat.

E o meserie cu foarte multe provocări, dar și cu foarte multe satisfacții, iar cea mai mare realizare a mea a fost, când în urma unui proces împotriva unei multinaționale, pentru nerespectarea unei clauze contractuale cu consecința plații unui prejudiciu impresionant, aceștia au modificat toate contractele de prestări servicii încheiate cu partenerii români, înlăturând clauzele abuzive care erau în detrimentul firmelor românești, punând astfel o egalitate de drepturi și obligații între părțile contractante. Când am promovat acel litigiu nimeni nu a crezut în reușita lui pentru că eram adversari cu o multinațională, solicitam despăgubiri juste, dar care trebuiau dovedite printr-o construcție de argumente juridice, nu exista un precedent pe o speță similară. Am riscat foarte mult, am lucrat împreună cu încă un coleg pe dosar, ne încurajam reciproc, dar satisfacția a fost maximă“.

Povestește că, deși a fost întotdeauna un om de dreapta, până acum a avut mai multe solicitări de a întra în politică, însă a preferat să stea deoparte, considerând că prioritatea sa este cariera și familia.

Deși aveam multi prieteni implicați politic am avut unele ezitări, însă momentul hotărâtor a fost acela în care PNL și PSD au făcut alianța de guvernare, pe care toți o prezentau ca singura soluție, ceea ce mi se părea de neconceput și simțeam că trebuie sa existe o alternativă reala pentru oamenii de dreapta. Recunosc că atunci am citit statutul USR ca să înțeleg ideile si principiile promovate.

Am participat la unele ședințe să văd modul de lucru și dacă m-aș putea integra și mi-am dat seama că este un partid tânăr, cu oameni dornici de a face lucruri bune pentru comunitate și, cel mai important, un partid unde îți poți spune, fără a fi cenzurat sau marginalizat, ceea ce crezi că se impune a fi făcut. Așa că … m-am înscris în USR, deși nu prea știam ce presupune să faci politică.

De la momentul înscrierii am participat activ la toate activitățile publice ale Filialei USR Bihor, la toate trainingurile organizate pe diverse teme, din dorința de cunoaștere și perfecționare. Am avut multe lucruri noi de învățat, am interacționat cu colegii din alte organizații județene, cu formatori profesionali pe comunicare, cu sociologi toate acestea cu scopul de a învață ce înseamnă implicarea în viața politică“.

În prezent, deține un cabine de avocat la Aleșd, unde își desfășoară mare parte din activitatea sa de avocat de 27 de ani.

Sunt o persoană sociabilă, vorbesc mult cu oamenii, le ascult problemele dar sunt și aspecte care nu țin de munca de avocat, ci țin de administrația locală. Este îngrozitor să afli că, în secolul 21, sunt comune fără medic de familie și punct farmaceutic, școli fără apă potabilă sau comunități care nu au asigurat transport in comun. Și nu poți să le auzi mereu și să le ignori, îmi este greu să accept că oamenii nu pot ajunge la judecata sau la spital decât dacă își plătesc transport privat, sau că există școli în care apa nu este potabilă, iar singura modalitate de a face ceva pentru comunitate este sa te implici.

A sta deoparte și a critica nu este o soluție, așa ca, în urma discuției cu colegii mei din USR, am hotărât să candidez la funcția de consilier județean cu convingerea că voi folosi abilitățile dobândite în cariera mea și în susținerea intereselor comunități. Bihorul este un județ cu un potențial enorm. Dezvoltarea Oradiei și a zonei metropolitane a fost semnificativă, însă ce se întâmplă cu celelalte comunități locale din județ?

Lipsa locurilor de muncă este cea mai mare problemă a comunităților mici. Am întâlnit oameni care zilnic fac naveta câte 60-70 km pe sens pentru a se deplasa către locul de muncă, oameni care pleacă de acasă la ora 4 dimineața și se întorc la ora 16. Prioritatea oricărui politician este aceea de a crește calitatea vieții în comunitatea din care face parte.

În fața legii și a lui Dumnezeu toți oamenii sunt egali, este imperios necesar să poată munci în condiții de normalitate, să existe mijloace de transport în comun cu traseu prin fiecare localitate zilnic, să existe servicii medicale în fiecare comună, să existe apă curentă, canalizare, sisteme de supraveghere video pentru ca cetățenii să se simtă în siguranța.

Proiectele propuse de USR Bihor la nivel local, respectiv pactele aduse cunoștinței publice în campania electorală sunt liniile directoare ale politicii Filialei Bihor. Antreprenoriatul, educația, cultura, democrația participativă și conservarea și extinderea spațiilor verzi sunt prioritare și fiecare proiect luat individual presupune implicare și muncă în echipă, iar pentru susținerea acestora trebuie să existe reprezentativitate atât în consiliul local, cât și în consiliul județean, entități în care pentru o corectă democrație trebuie să existe un echilibru de putere.

Cei care mă cunosc știu că sunt un om care niciodată nu se va opune unui proiect bun pentru comunitate indiferent cine îl susține, la fel cum, având convingerea că proiectele mele sunt bune, voi face tot ce este legal și moral cu putință pentru a le promova și implementa.

Vă rog să ieșiți la vot în 9 iunie! Democrația participativă începe cu dreptul de a vota, iar puterea comunității stă în fiecare vot!“.

Produs de Red Hot Advertising SRL, la comanda USR – Organizația Județeană Bihor, Cod mandatar financiar: 21240009

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *