Biserica din Densuș, unică în România: Unii istorici susțin că inițial a fost templul lui Marte
Biserica „Sfântul Nicolae” este un lăcaș de cult in localitatea Densuș, județul Hunedoara, care a servit de-a lungul timpului cultului creștin ortodox, protestant și greco-catolic, fiind una dintre cele mai vechi biserici din România, datând din secolele XII-XIII, ridicată, se pare, pe ruinele unei construcții din secolul IV d.Hr.; are plan pătrat, cu naosul străpuns de un turn, sprijinit pe o boltă și este dotată cu o adâncă absidă semicirculară; întreaga construcție este acoperită cu plăci de piatră, iar majoritatea materialului său provine de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitala Daciei romane (situată în apropiere); pictura murală a monumentului datează din secolul XV.
„Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca și exteriorul. Din vechiul înveliș de pictură se păstrează icoana de hram de la intrare și cele de pe stâlpi – Sf. Mariana, Sf. Bartolomeu și Sf. Treime. Aceasta din urmă este foarte interesantă deoarece îl înfățișează pe Iisus Hristos îmbrăcat în cămașă tradițională românească.
Biserica Sfântul Nicolae din Densuș se află în județul Hunedoara, la o distanță de aproape 10 kilometri de orașul Hațeg, fiind cea mai veche biserică românească în care și astăzi au loc slujbe religioase.
Unii istorici susțin că la Densuș a fost, la început, un templu roman dedicat zeului Marte, templul fiind transformat apoi în biserică” arată cei de la Enjoy Hunedoara.