Carul-zânelor, o plantă medicinală care crește în Ardeal și este vândută pe bani grei în Germania
Carul-zânelor sau Arnica montană, plantă care crește în regiunile de munte, este una dintre cele mai benefice plante din punct de vedere medicinal, aduce venituri suplimentare pentru locuitorii cătunului Gheţari, comuna Gârda de Sus, din Munţii Apuseni.
În tradiția populară mai este numită „podbal de munte”, „carul-pădurilor”, „cujdă” sau „carul-zânelor”.
„La întâlnirea anuală organizată de Societatea Română de Pajiști, la masa discuțiilor a fost așezat și Centrul de colectare de arnică – Ghețari, Munții Apuseni. „Arnica montană” reprezintă o componentă importantă pentru flora spontană și pentru economia locală a zonei din Apuseni. Aceasta este colectată de către locuitori în sezonul vegetativ și vine la pachet cu o diversificare, dar și creștere a veniturilor celor din zonă. Prin sprijinul oferit de WWF-Romania, a fost inaugurat Centrul de colectare și uscare a recoltelor de arnică. Comparând cu anul 2014, prețul s-a dublat, iar în urma fiecărui sezon, de aici pleacă spre Germania peste 1.5 tone de arnică uscată, care este folosită ulterior în industria cosmetică și medicalo-farmaceutică. Acțiunea de colectare are beneficii și din alte puncte de vedere; contribuie la protejarea și echilibrarea biodiversității.
Activitatea de recoltare este foarte bine organizată și funcționează după o serie de proceduri prestabilite; deși specia se colectează de mai bine de 30 de ani, recoltarea sustenabilă a apărut odată cu implementarea acestui proiect. Localnicii recoltează arnica atât de pe propriile proprietăți, cât și de pe pajiștile comunale. Asta se întâmplă în urma unui proces de instruire pentru a se asigura sustenabilitatea activității. În felul acesta, materialul proaspăt recoltat a devenit tot mai calitativ (recoltarea inflorescențelor doar în zilele însorite, cu un peduncul cât mai scurt, când florile sunt deschise, fără inflorescențele bătrâne sau boboci), iar culegătorii primesc un preț corect, în funcție de numărul de kilograme predate” a descris, excelenta afacere, George Catean, un tânăr antreprenor care conduce o afacere în domeniul agricol și al produselor tradiționale din Transilvania.
Ce beneficii produce arnica montană?
Florile de arnică, cunoscute sub denumirea de flores arnicae, sunt partea cel mai frecvent utilizată a acestei plante, deși ocazional sunt folosite și întreaga plantă sau rădăcina. Încă din secolul al VI-lea, arnica a fost apreciată pentru efectele sale liniștitoare, fiind folosită în diverse regiuni, inclusiv America de Nord, Germania și Rusia. Aceste flori conțin uleiuri esențiale, colină, alcooli triterpenici și pigmenți carotenoizi. O infuzie din florile de arnică este utilizată sub formă de gargară pentru calmarea iritațiilor gâtului, precum laringita.
Tinctura obținută din florile de arnică, diluată în apă (10-20 g la 100 ml), servește ca antiseptic și agent de vindecare a rănilor. Când este combinată cu apă de plumb (în proporție de 100 g tinctură la un litru de apă), tinctura are capacitatea de a reduce umflăturile și de a ameliora vânătăile. De asemenea, o infuzie de arnică în concentrație de 4%, aplicată ca și compresă, poate revigora tenul obosit sau palid.
În anumite cazuri și numai cu avizul medicului, tinctura de arnică poate fi administrată intern, în doze de 25-50 de picături diluate în apă îndulcită sau ceai, dimineața și seara, pentru efectele sale asupra sistemului nervos. Totuși, utilizarea internă a arnicii este riscantă, deoarece poate cauza iritații gastro-intestinale, creșterea tensiunii arteriale și, în cazuri de supradozaj, poate afecta grav funcționarea sistemului nervos central. Prin urmare, se recomandă precauție extremă în administrarea acesteia pe cale internă.