Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Castrul de la Porolissum, ridicat la începutul celui de-al doilea razboi daco-roman de cuceritorul Daciei, Traian

Castrul de la Porolissum, ridicat la începutul celui de-al doilea razboi daco-roman de cuceritorul Daciei, Traian

foto: turistderomania.ro

În apropiere de Zalău, dealul Măgura Pomăt adapostește cel mai mare și mai bine conservat sit arheologic din România – Castrul roman de la Porolissum.

Castrul a fost intemeiat la inceputul celui de-al doilea razboi daco-roman, cand imparatul Traian, „Cuceritorul Daciei” a hotarat infiintarea unui puternic centru militar de granita care sa blocheze trecerea dinspre Muntii Carpati spre Dacia Porolissensis. Initial, Porolissum (“Capatul lumii”) era construit din lemn si dispunea de un sistem riguros de aparare. Cu trecerea timpului, mica asezare s-a transformat intr-un important centru comercial, facilitand schimburile de marfuri, astfel ca in anul 124 a devenit capitala provinciei romane. Porolissum s-a dezvoltat continuu pana la sfarsitul secolului al III-lea, cand romanii s-au retras deoarece mentinerea trupelor atat de departe de Roma s-a dovedit a fi prea costisitoare.

Arheologii români au început săpăturile la începutul anilor 1970. Excavațiile, încă în desfășurare, au dus la descoperirea rămășițelor, atât ale instalațiilor militare cât și ale orașului civil – între ele, băi publice, un templu închinat lui Liber Pater, un amfiteatru și case de locuit. Una dintre porțile zidului de piatră al fortului a fost reconstruită. Eforturile sunt concentrate acum pe excavarea forumului orașului. Pe culmea care se află la nord-vest față de intrarea principală în castrul roman se găsește o cetate dacică, de mici dimensiuni. Prin urmare, exista locuire dacică în zonă.

sursă: Stirile TVR Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *