Cele mai frumoase locuri de vizitat din Munții Apuseni
Muntii Apuseni reprezinta una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Transilvania, Romania. Peisajele incantatoare, traditiile, oamenii si farmecul general al acestei rezervatii naturale, atrag ca un magnet mii de vizitatori.
Pestera Ursilor – a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, ea aflându-se în județul Bihor, în imediata apropiere a localității Chișcău, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.
Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei.
Pestera si Ghetarul Scarisoara – Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Acum aparține comunei Gârda de Sus, județul Alba.
Nu se cunoaște data exactă când a fost descoperită peștera. Cea mai veche mențiune asupra peșterii este făcută de A. Szirtfi în 1847. K. F. Peters și A. Schmidl dau primele informații științifice în 1861, respectiv 1863. Al. Borza studiază repartiția florei și fenologia vegetației din pereții avenului, Emil Racoviță (1927) cercetează formațiunile de gheață iar V. Pușcariu (1934) face o prezentare științifică și turistică.
„Rezervațile” Ghețarului sunt explorate de-abia în 1947 de Maxim Pop și Mihai Șerban. După o stagnare de 15 ani, studiul Ghețarului Scărișoara este reluat în 1965 de Iosif Viehmann, Gh. Racoviță, M. Șerban, T. Rusu și V. Crăciun.
Pestera si Ghetarul de la Vartop – Peștera Ghețarul de la Vârtop este cunoscută și apare sub mai multe denumiri Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este locul în care s-a găsit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România.
Denumirea peșterii vine de la platoul sub care se află, platoul Vârtop, vârtoapele fiind adânciturile (doline) care se formează în zonele carstice.
Groapa Ruginoasa – Valea Seacă (monument al naturii) este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip geologic) situată în Crișana, pe teritoriul județului Bihor.
Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezintă o vale cu versanți abrupți, formată prin eroziune de șuvoaie (ravinare) ceea ce a determinat apariția stratelor de cuarțite (de culoare roșu-violaceu), conferind zonei (din punct de vedere peisagistic) un aspect aparte. Groapa Ruginoasă crește în fiecare an, înghițind copacii de pe marginea ei. Marcajul turistic ce duce la ea este bandă galbenă, pornind din DN75.
Cetatile Radesei și Cheile Somesului Cald – Peștera Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald se găsesc pe teritoriul Parcului Natural Apuseni. La obârșia râului Someșul Cald care a format cheile cu aceleași nume se găsește peștera Cetățile Rădesei.
Cheile Galbenei – Valea Galbenei este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa.
Rezervația naturală aflată în Munții Bihorului, în zona turistică a Padișului, inclusă în Parcul Natural Apuseni, are o suprafață de 70,50 ha, și reprezintă aria bazinului Padiș și culoarul de trecere a râului Galbena, care în parcurgerea porțiunii din amonte formează chei (Cheile Galbenei, Cheile Jgheabului) și cascade. Flora este bogată în păduri de foioase, arbuști și ierburi, iar fauna este una caracteristică Munților Apuseni.
Detunatele – Rezervaţia Detunatele din Munţii Apuseni este un alt loc mirific al județului Alba. De data aceasta din Munții Metaliferi, în comuna Bucium, la numai 3 km de orașul Abrud.
Rezervația se întinde pe 24 de hectare și este, bineînțeles, unică în țară. Aici se întâlnesc piscuri care au formă de coloane hexagonale de bazalt, asemănătoare unor orgi de biserică gigantice.
Va apreciez activitatea.Este foarte important ceeace faceți ,aduceți aceste frumuseți aproape de oameni și îi determinați sa vina,să vadă, să se îndrăgostească de locuri,de oameni,de tradiții….