Cetatea Ciorii sau Varjúvár este unul dintre cele mai bine păstrate castele de la poalele Apusenilor. Un arhitect celebru a proiectat-o!
La aproximativ 50 de kilometri de Cluj-Napoca, pe drumul care duce spre Gilău și Căpușu Mare, chiar înainte de a ajunge în satul Nadășu, un semn amplasat pe partea dreaptă a drumului îngust și sinuos indică direcția către Cetatea Varjúvár.
Această clădire este opera renumitului arhitect și poet Kós Károly. O trăsătură distinctivă a clădirii este că Kós Károly a conceput personal fiecare detaliu, de la uși și ferestre până la mânere și balamale, într-un stil artistic unic.
În prezent, clădirea este deținută de proprietari privați și poate fi admirată doar din exterior.
Mai multe despre acest frumos castel, recomandă articol semnat de jurnaliștii de la Monitorul de Cluj – FOTO Cetatea Ciorii, un diamant ascuns al Transilvaniei. Moștenirea lăsată în urmă la Stana de marele arhitect Kós Károly încă rezistă.
Károly Kós a fost un arhitect maghiar, scriitor, grafician, etnograf și politician exponent al transilvanismului din Austro-Ungaria și România. Kós își începe practic cariera politică în primăvara anului 1919 când, împreună cu un grup de intelectuali maghiari, a proclamat Republica din Călata, dar a fost respins de Consiliul Dirigent al Transilvaniei. în 1921 fondează, împreună cu Lajos Albrecht și alții, Partidul Popular Transilvănean.
Kós a predat la Facultatea de Agricultură din Cluj până în 1953, unde a ocupat și postul de decan în anul universitar 1945-1946. A murit pe 24 august 1977 la Cluj.
De-a lungul timpului, Cetatea Ciorii sau Varjúvár a fost vizitată de figuri literare importante, printre care se numără poeți și scriitori celebri precum Dsida Jenő și Móricz Zsigmond.