Cetatea lui Gelu, din Liteni, ascunsă în Apuseni, păzea Drumul Sării, cu cetățile din Bologa și Colțești
Cetatea Liteni, cunoscută și sub denumirile de Cetatea Geczy, Cetatea Lita sau Cetatea lui Gelu, este o fortificație medievală situată la aproximativ 3 km sud-vest de satul Liteni, pe o stâncă ce domină Valea Iara. Prima mențiune documentară a cetății datează din 1324, când apare sub denumirea de „Castrum Leta”. Aceasta a fost o cetate regală cu un rol militar semnificativ în zonă, având o poziție strategică. Împreună cu Cetatea Colțești (în comuna Rimetea, județul Alba), Castelul din Gilău și Cetatea Bologa (jud. Cluj), Cetatea Liteni supraveghea una dintre rutele principale ale Drumului Sării, sarea fiind considerată „aurul” Transilvaniei timp de milenii.
De-a lungul timpului, cetatea, cu formă eliptică, a fost deținută de mai mulți proprietari, printre care Sigismund de Luxemburg, Ladislau Kán și Ioan de Hunedoara. În 1562, cetatea a suferit distrugeri severe din cauza exploziei depozitului de pulbere din subsol, în timpul unui asediu. În 1569, ruinele și pădurile din împrejurimi au fost oferite lui Geczy Janos, care a restaurat cetatea, iar familia sa a locuit acolo până la mijlocul secolului al XVII-lea.
Cetatea a fost distrusă în timpul războiului de eliberare condus de Francisc Rákóczi al II-lea la începutul secolului al XVIII-lea. În prezent, cetatea se află în ruine și poate fi vizitată, nefiind împrejmuită sau restricționată accesului.