Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cetatile Ponorului, cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut în întreaga lume

Cetatile Ponorului, cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut în întreaga lume

foto: Parcul Natural Apuseni

Cetățile Ponorului sunt recunoscute pe plan internațional drept cel mai spectaculos și remarcabil fenomen carstic din România.

Acest complex carstic impresionant este format din trei mari depresiuni de stâncă, situate într-o vastă depresiune împădurită, adâncă de 300 de metri, iar diametrul părții superioare depășește 1 kilometru. Munții care înconjoară circular această depresiune sunt tăiați doar într-un singur loc, acolo unde se află canionul Văii Cetăților.

Traseul de acces pornește de pe un drum forestier și coboară ușor prin pădure, urmând un teren accidentat, paralel cu Valea Cetăților, până ajunge la Dolina I.

Peretele vestic, cu o înălțime de peste 150 de metri, este străpuns de un portal uriaș, cu o înălțime de peste 70 de metri, la baza căruia dispare Valea Cetăților.

Imensul portal al Cetăților Ponorului, care seamănă cu o ogivă gotică, a devenit un simbol al carstului din Munții Apuseni. Molizii care se agață de pereții stâncoși sunt singurul element care oferă o idee despre dimensiunile colosale ale portalului și ale peretelui în care este săpat. În partea stângă se poate observa un perete și mai înalt, ce domină Dolina III, cu două balcoane de lemn suspendate deasupra prăpastiei.

În dreapta portalului, o limbă de pietriș urcă sub o arcadă spre Dolina II, un aven circular cu o înălțime de 200 de metri, având la bază două ferestre: una care permite accesul din Dolina I pe sub Portal și alta care dă spre tunelul subteran al Peșterii Cetățile Ponorului.

Tot sub Portal, în stânga, se află un tunel inundat prin care apa, venind din Lumea Pierdută, iese la suprafață pentru scurt timp, înainte de a se pierde din nou în Peștera Căput, aflată la mai puțin de 1 kilometru distanță.

Dolina III poate fi accesată din Dolina I, urcând pe scările metalice din stânga Portalului și trecând peste pragul care separă cele două depresiuni. Dolina III are formă triunghiulară, cu laturi de 300 de metri, și în mijlocul său se află un portal spre care coboară imense limbi de grohotiș. Pe partea vestică, deasupra galeriei care duce la sectorul subteran, se ridică un perete perfect vertical de peste 200 de metri, cu mici brâne acoperite de vegetație. În partea superioară a peretelui se află două balcoane de lemn. Pe partea sudică, poteca turistică urcă abrupt pe un versant erodat de torenți, conducând spre balcoane.

Cele patru balcoane, două deasupra Dolinei III și două deasupra Dolinei II, oferă priveliști spectaculoase asupra dimensiunilor impresionante ale complexului carstic al Cetăților Ponorului.

foto: Parcul Natural Apuseni
foto: Parcul Natural Apuseni

2 thoughts on “Cetatile Ponorului, cel mai grandios fenomen carstic al României, cunoscut în întreaga lume

  1. Iubesc munții Apuseni.Iubesc oameni din munții Apuseni,oameni harnici și gospodarii.

  2. Bună ziua
    Pe vremuri la balcoane erau amenajate din lemn balcoane cu balustrade de sprijin, nu se pot reface pentru o mai bună asigurare și a permite o vedera mai frumoasa a zonei.
    În rest zona este superbă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *