Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cheile Aiudului, Vălișoarei, în straie de toamnă, o simfonie, artă vie, în mii de culori

Cheile Aiudului, Vălișoarei, în straie de toamnă, o simfonie, artă vie, în mii de culori

sursă foto: Levi Bagy photography

Cheile Vălișoarei, numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, alcătuiesc o arie protejată de interes național.

Levi Bagy photography a făcut niște poze senzaționale în aceste zile în Cheile Aiudului, Vălișoarei, peisajul fiind unic în Europa.

Acces: Dinspre sud, accesul se face din Aiud, pe drumul modernizat DJ 107 M Aiud-Buru. După 14 km de la plecare, pe circa 2 km, drumul traversează sectorul de chei. Dinspre nord, accesul se face din localitatea Buru, situată pe DN 75 ce parcurge valea Arieșului. Există curse de autobuze doar din și spre Aiud.

Puncte de interes turistic: În dreapta cheilor, urcând din spre Aiud, se află stânca numită Cetate, unde în secolul al XIII-lea documentele atestă existența cetății Zedecheu, neidentificată în teren.

Rezervația constitue un important obiectiv turistic, aici se mai pot vizita și ruinele cetății medievale a Trascăului, biserica mănăstirii din Măgina, satul Rimetea și muzeul său etnografic, rezervațiile naturale Cheile Plaiului de lângă satul Izvoarele, Cheile Siloșului, Vânătările Ponorului, Huda lui Papară, Peștera Poarta Zmeilor (Peștera de la Groși) și Piatra Secuiului (a cărei parte nordică mai e numită și Colții Trascăului).

Înălțimile Colților Trascăului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zonă de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordică a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Această zonă este ideală pentru zbor datorită diferențelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil în zilele însorite. Se mai poate decola și de la baza stâncii dacă condițiile de zbor sunt favorabile practicându-se un zbor ascendent.

Alte zone pentru zborul cu parapanta sunt versantul drept al Cheilor Vălișoarei (Dealul Bogza), cu aterizare în interiorul cheilor, sau Colțul Data cu posibilități în funcție de condițiile meteo.

sursă foto: Levi Bagy photography
sursă foto: Levi Bagy photography
sursă foto: Levi Bagy photography

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *