Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Cheile Cuților, peisaj mirific în Pădurea Craiului: Guri de peșteri deschise spre adâncul Apusenilor

Cheile Cuților, peisaj mirific în Pădurea Craiului: Guri de peșteri deschise spre adâncul Apusenilor

În comuna Roșia se găsesc unele dintre cele mai frumoase chei ale munților Pădurea Craiului, cheile Cuților. Traseul turistic de aici este străjuit de țancuri ascuțite și pereți înalți de stâncă. Din loc în loc, guri de peșteră, deschise spre lumi necunoscute, sporesc aura de mister a peisajului. E recomandat ca ele să fie admirate de la distanță, fiindcă niciuna nu este amenajată în scopuri turistice.

Traseul de drumeţie ”Circuitul cheile Cuților” marcat cu punct roșu, îi călăuzeşte pe turişti de-a lungul cheilor și către câteva frumoase puncte de belvedere situate pe vârfurile de pe versantul stâng al văii.

Traseul turistic pornește din capătul satului Ponița.

Turiștii curajoși pot să se aventureze pe traseul de via ferrata. Ascensiunea pe pereții verticali, traversarea unei peșteri aflată la înălțime, și mai ales parcurgerea podului indian le vor pune la încercare îndemânarea și echilibrul.

Pe scurt, cheile Cuților sunt un mini parc de aventură în natură.

Cum ajungi?

  • Pe ruta Oradea – Cluj (E60), de la Borod – Bratca – Damiș – Roșia – satul Ponița
  • Pe ruta Oradea – Deva (E 79), de la Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – satul Ponița

Din centrul localității Roșia trebuie urmat drumul ce duce la peștera cu cristale din mina Farcu, iar la a doua intersecție se face la stânga. Drumul urmează firul văii Cuților până în satul Ponița. Vă recomandăm să parcați mașina lângă micul magazin alimentar din Ponița, de unde să continuați pe jos pentru 10 minute până la capătul satului, de unde începe traseul propriu zis.

sursă: padureacraiului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *