Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Lacul albastru din Ardeal, singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul albastru din Ardeal, singurul din lume care își schimbă culoarea în funcție de anotimp

Lacul Albastru din Baia Sprie, situat în județul Maramureș, România, este o destinație turistică unică și fascinantă. Lacul s-a format într-o veche galerie minieră în urma unui prăbușiri în anii 1920 și este cunoscut pentru culoarea sa impresionantă, un albastru intens, care se schimbă în funcție de lumină și sezon, variind de la verde smarald la albastru cobalt. Acest fenomen se datorează mineralelor din apă, în special sulfatului de cupru.

Lacul Albastru este înconjurat de o pădure pitorească, oferind un cadru natural deosebit pentru drumeții și relaxare. Accesul la lac se face pe jos, printr-o potecă bine marcată care urcă de la marginea orașului Baia Sprie, oferind o priveliște frumoasă asupra zonei.

„Daca vizitati nordul tarii, trebuie neaparat sa ajungeti si la Baia Sprie. La 3 kilometri de oras se afla Lacul Albastru, care este probabil singurul lac din Europa care îşi schimbă culoarea în funcţie de intensitatea luminii.

Nu mai exista un asemenea fenomen in Romania.  Acest lac a luat nastere din cauza prabusirii unei mine vechi de metale neferoase. Are o lungime de 50 de m si o adancime de aproximativ 4 metri.

Mina s-a prabusit in 1920, iar datorita sulfurii apa a căpătat culoarea verde. Specialistii spun ca nu este niciun pericol daca doriti sa inotati in apa lacului, chiar daca apa este sulfuroasa. Cand apa este agitata de inotatori aceasta capata culoarea albastra, de aici tragandu-se si numele lacului” arată cei de la atlas-geografic.net

Această destinație nu este doar un loc de atracție turistică, ci și un punct de interes pentru geologi și ecologi datorită modului său de formare și a biodiversității specifice. Lacul Albastru este protejat prin lege, fiind o arie naturală protejată, iar vizitatorii sunt încurajați să respecte mediul înconjurător pentru a păstra frumusețea și integritatea acestui loc special.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *