Măgurile Băiței, versanți abrupți, peșteri din neolitic, păduri de stejar păzite de vipere și șoimi
Măgurile Băiței este un sit de importanță comunitară (SCI) desemnat în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și faunei sălbatice, precum și a unor habitate naturale de interes comunitar aflate în arealul zonei protejate.
Aria naturală se află în partea central-nordică a județului Hunedoara, pe teritoriul administrativ al comunei Băița în nordul satului Crăciunești și este străbătută de drumul județean DJ706A, care leagă localitatea Lunca de Băița.
„Cu versanți abrupți, peșteri din neolitic, cu o pădure de stejar și carpen foarte rară în Europa, cu corbi, lilieci, vulpi, pisici sălbatice, căprioare dar și vipere cu corn – Măgurile Băiței, sunt un sit care merită vizitat!
Datorită configurației terenului, de zonă carstică cu pereți abrupți, se poate practica escalada, existând trasee omologate, iar amatorii de speologie pot vizita micile peșteri din zonă. În una din peșteri au fost gasite oase de ursus speleus,cervide antice și alte oase de animale la fel de vechi” arată cei de la Discover Hunedoara.