Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Molhaşurile Căpăţânei: Mlaștini și câteva lacuri mici protejează specii faunistice şi floristice unice

Molhaşurile Căpăţânei: Mlaștini și câteva lacuri mici protejează specii faunistice şi floristice unice

Se găsesc  în inima Muntelui Mare. Mai exact  pe teritoriu administrativ al comunei Bistra, judeţul Alba ,în parte de NE a satului Cheleteni.

Situată la o altitudine de 1.600 m, rezervaţia naturală a fost declarată arie protejată în anul 2000, fiind inclusă în situl Natura 2000.

Aflată între Vârful Căpățâna și Vârful Balomireasa aceasta  se întinde pe o suprafaţă de  5 ha, aceasta adăposteşte trei tipuri de habitate de interes comunitar, protejând astfel mai multe specii faunistice şi floristice  caracteristice Carpaţilor Occidentali.

Alcătuită din patru mlaștini și lacuri de altitudine,această  rezervație  fost creeată cu scopul de a conserva unele  specii de floră și faună pe cale de dispariție din cadrul principalelor tipuri de habitat regăsite aici :turbării active,turbării cu vegetație forestieră și păduri acidofile din regiunea montană.

Trebuie menţionat faptul că rezervaţia se întinde atât pe teritoriul judeţului Alba  în proporţie de 69%, cât şi pe teritoriului  judeţului Cluj 31%

Accesul spre rezervaţie se face pe DN 75 ce leagă localitatea Câmpeni de Bistra. Traseul cu destinația Molhașurile Căpățânei poate fi parcurs cu ajutorul

autoturismelor de teren , din centru comunei Bistra  legătura fiind asigurată de un drum forestier , pe care se poate urca cu maşina aproximativ jumătate de oră, urmând ca restul traseului să fie luat la pas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *