Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Pasul Vâlcan care leagă Transilvania de Oltenia, trecătoarea prin care legiunile romane au ajuns în inima Daciei

Pasul Vâlcan care leagă Transilvania de Oltenia, trecătoarea prin care legiunile romane au ajuns în inima Daciei

Pasul Vâlcan este o trecătoare situată la nivelul grupei vestice a Carpaților Meridionali în partea estică a Munților Vâlcanului la o altitudine de 1621 m, care face legătura dintre Depresiunea Petroșani și depresiunea subcarpatică Târgu Jiu – Câmpu Mare (Depresiunea Olteană).

Trecătoare se află pe granița dintre județele Gorj și Hunedoara, pe drumul Vulcan – Schel – ce străbate partea vestică a Parcului Național „Defileul Jiului”. Această șosea (nemodernizată) are ca origine sudică Drumul European 79 (DN66) în dreptul comunei Turcinești, pentru a trece apoi prin Schela și Pasul Vîlcan după care coboară în orașul Vulcan. Actual (2013) mai este folosit doar de localnici și, de cei care întrețin linia de înaltă tensiune de 220 kv ce leagă din 1966 Termocentrala Paroșeni – prin Târgu Jiu, de Sistemul Energetic Național.

În apropiere spre SE se află pe valea Jiului – Pasul Lainici, spre NNV Pasul Merișor iar spre vest Pasul Jiu-Cerna.

Pasul Vâlcan care leagă Transilvania de Oltenia, folosit în trecut de legiunile romane pentru a ajunge în inima Daciei

„În Antichitate, trecătoarea din munții Vâlcan lega Valea Jiului şi Ţara Haţegului de Oltenia și ar fi fost folosită de o parte a legiunilor romane pentru a ajunge în inima Daciei, la Sarmizegetusa Regia.

În toamna anului 1600, pe aici ar fi trecut domnitorul Mihai Viteazul, în fruntea oștirii, pentru a ajunge la Viena. Legenda spune că înainte să ajungă în Pasul Vâlcan, calul domnitorului ar fi murit din cauza efortului, în locul care astăzi poartă numele de Poiana lui Mihai. Se pare că domnitorul ar fi înnoptat acolo, după care ar fi plecat mai departe pe jos.

În secolul al XIX-lea, Pasul Vâlcan a fost amintit de Jules Verne, în romanul său Castelul din Carpați.

În prezent, Complexul Memorial dedicat Eroilor din Primul Război Mondial, completează peisajul din Pasul Vâlcan. Acest loc va rămâne un observator natural al cerului, ce taie respirația tuturor celor ce ajung aici” arată cei de la Discover Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *