Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Perla domeniului balnear din Ardeal: Este peste multe alte stațiuni europene cu apă termală, de la distracție și până la tratament

Perla domeniului balnear din Ardeal: Este peste multe alte stațiuni europene cu apă termală, de la distracție și până la tratament

Băile Sărate Ocna Mureș s-au redeschis în 2023, fiind cea mai nouă și cea mai modernă investiție publică în domeniul balnear din România, lucrările fiind în valoare de 8 milioane de euro.

Baza de tratament Băile Sărate Ocna Mureș are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă, restaurant și bar.

„Ce putem face într-o după-amiază de vineri? Ținând cont că locuim în Alba Iulia, în centrul țării, avem destul de multe oportunități, zona noastră fiind, după părerea mea, privilegiată din punct de vedere al ofertelor turistice. La o distanță de maximum 3,4 ore de șofat avem băi sărate, băi termale, stațiuni montane, hoteluri cu Spa, muzee, orașe-cetate, orașe-muzeu. Dar de data aceasta, am dorit doar o ieșire de câteva ore și am ales Băile Sărate de la Ocna Mureș. Băile sunt redeschise doar din primăvara anului trecut, iar succesul lor este extraordinar, cred că atunci când a fost făcut proiectul, nimeni nu s-a așteptat la un asemenea aflux de vizitatori. Am auzit multe opinii despre aceste băi, toate pozitive, dar nu eram convinsă, până când nu am ajuns eu să le văd sau mai exact spus, până nu am ajuns eu să mă bucur de atingerea lor mi-nu-na-tă!

Încă din parcare am fost impresionați de numărul destul de mare de mașini, iar senzația pe care am avut-o de la început la Ocna Mureș a fost că nu suntem în România, ci undeva în afara țării.

Restaurantul

Am parcat pașina și ne-am îndreptat spre recepție. De la recepție în partea stângă se intră în băi, iar în partea dreaptă este restaurantul aferent locului. Cum veniserăm imediat după serviciu, am decis să-i dăm corpului un pic de combustibil, așa că ne-am îndreptat direct spre restaurantul tip împinge tava. Am luat o ciorbă de salată împărțită la două farfurii, datorită porției generoase și câte o porție de ciolan, eu simplu, doar cu salata, domnul meu cu fasole frecată. Gustul este extraordinar, preparate ca de casă, totul proaspăt, delicios. Plus două ape și două felii de pâine, 90 de lei, ceea ce mi s-a părut mai mult decât rezonabil. Când să plătim, am fost anunțati că nu se poate plăti decat cu ceasul de consum primit de la recepție, s-a dus soțul, l-a alimentat si am servit delicioasele preparate după ce le-am plătit.

Zona de piscine

După ce am plătit biletul de intrare pentru 4 ore, ne-am îndreptat spre vestiare. Se intră separat în cele două zone alocate doamnelor și domnilor. Există cabine de schimb și multe, multe fișete pentru bagaje, care se deschid cu ceasul primit la intrare. Fișetele sunt încăpătoare. După zona vestiarelor urmează zona cu dușuri și intrarea la piscine.

Piscinele interioare

În interior sunt trei piscine, una la intrare, cu apă caldă, dulce, cu adâncimea maximă de 1,4 metri și temperatura apei de 32-34 de grade, urmată de o altă piscină cu apă caldă și sărată, cu o adâncime maximă de 1,1 metri și temperatura a apei de 32-34 de grade. La marginea aceasteia sunt montate 4 jacuzzi cu apă normală, caldă desigur. Nu le-am folosit. În zona saunelor și a salinei este amplasat un alt bazin a cărui apă are 36-38 de grade, iar salinitatea este foarte crescută. Pe marginile piscinei există depuneri de sare. Am avut impresia că sunt undeva, la Marea Moartă, este cea mai sărată apă în care am intrat până acum în țara noastră. Fie și doar pentru această piscină merită să ajungeți măcar o dată la Ocna Mureș, la băile sărate.

Pe lângă piscine, mai sunt două saune, una umedă și una uscată, precum și o sală de haloterapie sau saună. Aici temperatura era foarte bună, oamenii moțăiau în scaunele tip fotoliu.

Noi am intrat mai întâi în piscina cu apă dulce, apoi în piscina de tratament, cu temperatura de 36-38 de grade. Ce mi-a plăcut extraordinar aici este faptul că deasupra ei acoprișul este de sticlă și se poate rabata, intrând în permanență aer curat, de afară. După aceea, am urcat la etaj unde este barul și o sală de fitness – cu intrare la fitness, contra cost, dar noi ne-am dus la bar unde ne-am rehidratat. Apoi am intrat în piscina mare cu apă sărată. Apa este atât de sărată, încât dacă nu ești atent, te ridică imediat cu picioarele în sus.

Totul este foarte, foarte curat, bine întreținut, câteva doamne curăța apa din zona piscinelor, a dușurilor, la vestiare, mătură, aspiră, spală pe jos, există și salvamar, dar apa nefiind adâncă, nu are nimic de lucru. De n-ar avea niciodată, rău n-ar fi!

Piscinele exterioare

Aici apa este sărată și încălzită doar în sezonul de vară, acum nefiind funcționale.

Aglomerația

Am înțeles că în wekeend este foarte multă lume, dar tot frumos este. Noi fiind vinerea, lumea era în număr normal, oamenii erau împărțiți și am avut senzația de spațiu. Oricum piscinele sunt mari. Într-un cuvânt, este superb!

Recomandări și precauții

Le sunt recomandate celor ce suferă de boli ale oaselor, de unele afecțiuni ale sistemului nervos, afecțiuni ginecologice, ale aparatului locomotor, pentru unele probleme dermatologice și respiratorii, endocrine, venoase, limfatice, obezitate, anxietate, depresie.

Le sunt contraindicate gravidelor, celor ce suferă de boli acute, neoplazii, boli psihice, epilepsie, acoolism.

Potrivit indicațiilor citite pe pliantele informative celor suferinzi le sunt indicate câte 2 cure pe an de câte 10-12 băi, la interval de 6 luni. Concentrația în sare este de peste 300 de grame la litru. După ce am ajuns acasa, am servit o cina frugală și am adormit ca un prunc, scăldat în apă… sărată!

Tarife

Prețurile sunt pentru toate buzunarele. De luni pînă vineri: 60 de lei/persoană adultă pe zi, 45 de lei/persoană adultă pentru 4 ore, pentru copii 7-14 ani, 35 de lei pe zi, iar pentru 4 ore – 25 de lei. Copiii sub 7 ani intră gratuit. La sfârșit de săptămână, prețul crește cu 10 lei doar pentru biletul de o zi, persoană adultă.

Concluzii

Recomand oricui să se oprească la Băile Sărate pentru a vedea că și în România este posibil să existe ceva de anvergură, dar mai ales pentru apa de aici care este pur și simplu extraordinară! Noi, cu siguranță, ne vom reîntoarce pentru că mi-a plăcut fiecare secundă petrecută aici”, a relatat un turist pe platforma amfostacolo.ro

12 thoughts on “Perla domeniului balnear din Ardeal: Este peste multe alte stațiuni europene cu apă termală, de la distracție și până la tratament

  1. La Ocna Mures nu este apa termala,deci in titlu este gresit ,apa este incalzita

  2. Călimănești Căciulata,Cozia,aici sunt ape termale cu adevărat.Ape care vindecă.Asa că nu mai mințiti!

    1. Este apa sărată care vindeca și ea, depinde de afecțiuni la fel că la Sovata sau Cojocna

      1. Apa termala este apa care provine de la un izvor termal aflat la mare adancime. Este o apa incalzita geotermic in interiorul pamantului, bogata in saruri, minerale, nu încălzită de om pt a face bani. Deci, înainte de a te da atotștiutor, informează-te că nu e greu.

  3. Cazare de care este?
    Restaurant împinge tava doar atât?
    Pare o investitie pt lumea a 3 a!

  4. O mizerie pe bani europeni….am cautat o ora un loc sa pun prosopul, si nu eram singura care cautam ,iar la recepție se dădeau încontinuu bilete de întrare.
    Totul scump,stai la coada la bilet de întrare, apoi stai la coada la mincare…….RUSINE SA VA FIE.
    VEniti oameni buni la Turda, Baza sportiva Arieș, stați pe iarba ,la masa ,cu umbrela ,apa sărată.
    Sa nu mai aud de ocna mures.

  5. Sunt convins că Ocna Mureș este o stațiune cel puțin ca și Căciulata! La Căciulata, Ocna Sibiului și Felix am fost și am fost foarte mulțumit. Deși mulți erau nemulțumiți. Nivel foarte bun de ospitalitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *