Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peştera Focul Viu, ghețarul strălucitor din Apuseni unde dacii și-ar fi ascuns aurul

Peştera Focul Viu, ghețarul strălucitor din Apuseni unde dacii și-ar fi ascuns aurul

Peștera Ghețarul de la Focul Viu este una dintre cele mai importante peșteri aflate în Apuseni, Munții Bihorului. Este în apropiere de Vârful Piatra Galbenii și Vârful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri.

Peștera Ghețarul de la Focul Viu este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălțime de 46 metri și o lungime de 68 metri, adăpostește în mijloc un impresionant ghețar (25.000 m³). Ghețarul este al treilea ca mărime, după cel de la Peștera Scărișoara și Borțig.

„Este o peşteră micuţă, alcătuită din două săli, prima şi cea mai mare fiind ocupată de imensul bloc de gheaţă. Tavanul acesteia este spart de o fereastră de mari dimensiuni prin care au căzut înăuntru buşteni, frunze precum şi zăpadă din exterior, care au format o movilă mare. Prin tavanul peşterii pătrunde suficientă lumină pentru a dezvălui grupurile de stalagmite de gheaţa aflate în partea opusă intrării în peşteră. De altfel, în jurul orelor prânzului, razele de soare pătrund prin fereastră creând un decor feeric. Explicaţia existenţei blocului de gheaţă în peşteră este dată de două elemente: fereastra din tavan favorizează acumularea aerului rece, iar lipsa ventilării în peşteră menţine aerul rece captiv tot timpul anului”, este descrisă peştera pe site-ul Parcului Natural Apuseni.

sursă foto: wikipedia.org

Accesul până la peșteră se face pe traseul turistic punct galben care pleacă din Glavoi unde este o barieră care restricționează accesul auto. Accesul în peșteră nu este permis, fiind o peșteră de clasa A peștera este închisă cu poartă.

foto: primariacimpeni.ro
foto: primariacimpeni.ro

2 thoughts on “Peştera Focul Viu, ghețarul strălucitor din Apuseni unde dacii și-ar fi ascuns aurul

  1. În ce an au fost făcute acete poze superbe? Din ce spun alții in 2022 imaginile arată foarte diferit. Ghețarul s-a topit mult și focul viu nu prea mai există. Eu am poze superbe cu Focul Viu și cu cascada Bigăr care nici ea nu mai există si le ofer gratuit celor care vor să le vadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *