Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peștera Huda lui Papară, gazdă în paleotic și a Omului de Neanderthal, în urmă cu 50.000 de ani

Peștera Huda lui Papară, gazdă în paleotic și a Omului de Neanderthal, în urmă cu 50.000 de ani

Peștera Huda lui Papară este peștera din Munții Trascăului, grupă montană componentă a Munților Apuseni, care cumulează toate superlativele: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cea mai mare sală, cu cea mai înaltă galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa, cu cele mai lungi și mai numeroase excentrite, cu cel mai mare depozit de chiropterit din România.

Peștera Huda lui Papră se află pe teritoriul satului Sub Piatră, comuna Sălciua, județul Alba, în partea de nord-vest a Munților Trascăului, la obârșia pârâului Valea Morilor, afluent pe dreapta al Arieșului. Altitudinea absolută este de 567 m. Este cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului. Se poate ajunge la ea pe drumul național DN75 Turda-Câmpeni, până în localitatea Sălciua de Jos, iar de aici pe drumul comunal asfaltat, circa 5 km până în cătunul Sub Piatră.

50.000 de ani în urmă

O întoarcere în trecutul îndepărtat al zonei, scoate în lumina amețitoarea succesiune a mileniilor, în negura cărora se pierde viața oamenilor. Apusenii, dupa “citirea” arheologică, sunt locuiți din Paleolitic. Dimensiunile gigantice ale acestei peșteri, intrarea înaltă de 40 m, galeria de 100 metri înalțime, Sala Minunilor de 56/92 metri și temperatura ridicata +12 până la +20 grade C au făcut cu sigurantă din aceasta o atracție pentru om de la apariția lui în zonă. Și primul om în zonă a fost Omul de Neanderthal în urmă cu 50 000 de ani. Urmele lăsate în galeria activă au fost cu siguranță sterse de viituri dar în Sala Minunilor, în masa imensă de chiropterit cu sigurantă se găsesc stratificate viețile miilor de generații care au trait aici.

Detaliile tehnice (speologice și geologice) ale peșterii le puteți citi aici – Huda lui Papară

video: www.foto4ever.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *