Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, 52 km de galerii sub Munții Pădurea Craiului din Apuseni

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, 52 km de galerii sub Munții Pădurea Craiului din Apuseni

captură video: Padurea Craiului

Peștera Vântului este cea mai lungă peșteră din România, cu o lungime totală a galeriilor de 52 km. Se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș.

Situându-se la o distanță de 50 km de Oradea și 100 km de Cluj-Napoca, accesul se poate face fie pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN 1 (E60), fie pe calea ferată (stația CFR Șuncuiuș).

Intrarea naturală în Peștera Vântului este situată la cca. 2 km SE de localitatea Șuncuiuș, în versantul stâng al văii Crișului Repede, deasupra izvorului din Poiana Frânturii. Deoarece galeria de acces era foarte strâmtă și greu accesibilă a fost blocată și s-a deschis o intrare artificială câțiva zeci de metri distanță, la nivelul activului.

Prima parte a ei, cea vizitabilă, este şi cea mai frumoasă. Aici poţi vedea şi cea mai mare stalactită din peşteră. „Torpila” măsoară nu mai puţin de 4,5 metri înălţime şi pare a fi, cu adevărat, o parte din arsenalul unui submarin.

Pe traseul speoturistic, sunt numeroase stalactite, stalagmite, făgaşe subterante, draperii şi chiar o galerie de onoare, unde sunt expuse la loc de cinste, gravate în metal, numele a câţiva impotranţi speologi.

Sigur, această întâlnire îţi va trezi un sentiment aparte. Sunt destui aceia care pot să depună mărturie că vizita la galeria de onoare din peştera Vântului a fost pentru ei ca un adevărat „botez” în speologie.

Lungimea traseului speoturistic este de 800 de metri, iar durata turei este de două ore.

Traseul de drumeție cabana Peştera Vadu Crișului – Peștera Moanei, marcat cu triunghi albastru, trece prin poiana Frânturii, în imediata apropiere a peșterii Vântului.

foto: padureacraiului.ro

1 thought on “Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, 52 km de galerii sub Munții Pădurea Craiului din Apuseni

  1. Foarte frumos și totodată foarte interesant. Greu de ajuns acolo din București.Agentiile d turism , nu prea organizează excursii dau drumeții in aceste zone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *