Apuseni Info

Ştiri și informații non stop

Stațiune de basm, în inima Apusenilor: Izvoarele tămăduitoare aduc turiști din toată Europa!

Stațiune de basm, în inima Apusenilor: Izvoarele tămăduitoare aduc turiști din toată Europa!

Amplasată la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului, staţiunea este una dintre cele mai căutate de turişti. Așezarea a devenit renumită datorită Izvorului Minunilor, un izvor cu calități extraordinare ale apei.

„Una din cele mai vechi staţiuni climaterile montane din România, Stâna de Vale şi-a avut perioada de strălucire la începutul secolului XX. Din păcate, multe din bijuteriile arhitectonice ale acelor vremuri au dispărut. Dar, staţiunea situată la 1102 metri altitudine a păstrat câteva din argumentele care i-au adus pe turişti aici: cel mai ionizat aer, izvoarele minerale, peisajele de un pitoresc aparte şi, în sezonul rece, zăpada atât de căutată de către iubitorii sporturilor hibernale.

Drumeţii, nu mai lungi de o zi, îi poartă pe turişti la superbele cascade: Moara Dracului, Săritoarea Ieduţului, Vălul Miresei, Iadolina şi Miss, ori pe culmea Cârligaţilor, locul de unde pot fi admirate superbe panorame asupra Ţării Beiuşului sau către munţii Văldeasa.

La doi paşi de centrul staţiunii se află Izvorul Minunilor, sursa uneia din cele mai apreciate ape minerale din România, loc de legendă cu trimiteri către locuitorii din cele mai vechi timpuri ai locurilor de aici.

Iarna, cascadele amintite mai sus sunt locuri căutate de alpiniştii care încearcă să le escaladeze dar şi de turiştii mai puţin aventuroşi care le caută doar pentru momentele de contemplaţie oferite de apa care s-a oprit în loc din eterna ei curgere.

Baza de tratament a staţiunii oferă turiştilor posibilitatea de beneficia de proprietăţile curative ale climatului montan şi ale apelor minerale. Iar cele două pârtii de schi sunt acoperite cu zăpadă aproape cât e iarna de lungă, spre bucuria sportivilor veniţi din toate colţurile ţării” descriu stațiunea cei de la Discover Bihor.

Cum puteţi ajunge la Stâna de Vale

Cu maşina personală pe DN 76 Oradea – Beiuș – Stâna de Vale (86 km).
Cu trenul se poate merge până în Beiuș, iar de aici circulă zilnic autobuze (24 km).

foto: stanadevale.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *