Țara din Munții Șureanu, se distinge prin peisajul său unic, sculptat în milenii prin interacțiunea dintre om și mediu
Grădiștea Muncelului-Cioclovina este o arie protejată de interes național, aflată în sud-vestul Transilvaniei, pe teritoriul județului Hunedoara.
Situat în Munții Șureanu, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina se distinge prin peisajul său unic, sculptat de-a lungul mileniilor prin interacțiunea dintre om și mediu. Aici găsim o diversitate de specii de plante și animale protejate, sate unde tradițiile sunt încă vii și monumente istorice de o importanță remarcabilă. Caracteristicile zonei sunt evidențiate de prezența fenomenelor carstice, atât la suprafață cât și sub pământ. În urma modelării stâncilor de către apă, s-au format chei, doline, peșteri și avene, dintre care unele au relevanță științifică majoră.
Pentru vizitatorii care pătrund pentru prima dată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, peisajul oferă o plăcere deosebită datorită diversității reliefului și fuzionării istoriei, vizibilă prin numeroasele sale mărturii, cu un prezent vibrant și coloritul specific al satelor din zonă. Parcul reprezintă o atracție turistică remarcabilă, adăpostind o zonă montană citind pe iubitorii de drumeții, cu un cadru natural spectaculos.
Printre obiectivele arheologice se numără turnul medieval de la Crivadia (comuna Bănița), castele romane de marș de la Târsa (comuna Boșorod) și Jigorul Mare (comuna Bănița), fortificația liniară de la Cioclovina – Ponorici, precum și ansamblul cetăților dacice incluse în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Aici putem descoperi numeroase obiective etnografice – comunități tradiționale din sate răsfirate, stâne și sălașe, unde obiceiurile și tradițiile sunt păstrate cu mândrie. Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este, în esență, un complex de forme naturale extrem de variate.
Rețeaua reliefului carstic este alcătuită din peste 400 de peșteri, avene și galerii, acompaniate de chei și canioane (Cheile Băniței, Cheile Crivadiei etc.) și ponoare (Fundătura Ponorului, Lunca Ponoriciului etc.). Peisajul este îmbogățit de păduri seculare, cascade (Izvorani, Șipotului, Curcubeu sau succesiunile de cascade ale văilor Cioclovina și Valea Rea) și platouri montane (Platoul Luncanilor, Platoul Vârtoape etc.), unde natura își etalează măiestria.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina oferă oportunități diverse pentru toate domeniile de interes, pentru toate vârstele, capacitățile fizice și abilitățile personale. Detalii despre obiective, trasee turistice (inclusiv hărți și track-uri GPS), punctele de acces în parc și alte informații pot fi găsite pe site-ul oficial al administrației parcului: www.gradiste.ro.
Vă invităm să explorați minunile Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina și să nu uitați că respectul față de natura înseamnă respect pentru noi înșine!